OTVORENO

Hanžeković: Bandić je politički gonjen, istražitelji prijete svjedocima

12.03.2015 u 07:51

Bionic
Reading

Nakon što je Milanu Bandiću Sud jučer odobrio obavljanje gradonačelničke dužnosti, ali i ponovno odredio pritvor, situacija se sve više komplicira. Njegov odvjetnik je u emisiji Otvoreno na HRT-u ustvrdio da PNUSKOK prijeti svjedocima, te da njegov klijent nije krivotvorio ni poticao na počinjenje kaznenog djela, a da antidatirani dokumenti ne postoje

Najnovije događaje za Otvoreno su komentirali Bandićev odvjetnik Marijan Hanžeković, saborski zastupnik Josip Kregar, novinar Novog lista Ladislav Tomičić i  Pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić.

Hanžeković, odvjetnik koji je dao 15 milijuna kuna jamčevine da se Bandić brani sa slobode, rekao je da o nije razgovarao sa svojim klijentom o tome koga će između Sandre Švaljek i Vesne Kusin odrediti kao zamjenicu, jer je on fokusiran na predmet.

'Odluka će morati ići preko nas, ali mislim da on neće odlučivati dok se ne donese drugostupanjska odluka o našoj žalbi', rekao je Hanžeković.

Josip Kregar rekao je da se situacija dramatizira. 'Sandra Švaljek mijenja gradonačelnika dok on ne može obavljati dužnost, druge podatke nemam. Odluka je u Bandićevim rukama, ali dok je ne izmijeni, na snazi je njegova ranija odluka i Švaljek ima pravo obavljati svoju funkciju', kaže Kregar.

Hanžeković je ustvrdio da ne može detaljno govoriti o predmetu, ali da se Bandić pridržavao svih mjera. Tvrdi da nije krivotvorio ni poticao na počinjenje kaznenog djela, niti je itko počinio takvo djelo, te da nema antidatiranih dokumenata.

Ladislav Tomičić smatra da ovaj slučaj odudara od slučaja Ive Sanadera i Marine Lovrić Merzel. 'Premijera su puno duže držali u pritvoru, novinari su mu kampirali pred kućom… Čini mi se da je tamo bilo povrede ljudskih prava koju ovdje ne vidim. Imate 15 milijuna razloga da branite svog klijenta, no mene smeta činjenica da se proces a priori svrstava pod kapu politike – ja to ne vidim. Brine me što se krećemo na terenu gdje nitko ne preispituje Županijski sud u Zagrebu. Mislim da slučaj treba izmjestiti sa zagrebačkog suda, primjerice u Rijeku', rekao je Tomičić.

Pavle Kalinić smatra da je Bandić 2009. godine kad je krenuo u kampanju, postao lovina i tada su se počeli pojavljivati problemi. 'Ovo je klasičan politički obračun. Ljudi s vrha vlasti instruirali su da se ide k njemu. Radi se o policijskom progonu, načinu da se sjedne na 7 milijardi kuna zagrebačkog proračuna'.

Hanžeković kaže da su pri ispitivanju porijekla Bandićeve imovine sve slike pobrojane i procijenjene. 'Od 400 slika samo je jedan Crnčić od 60.000 kn i još tri slike koje vrijede oko 20.000 kuna. Sve su date, nisu kupljene. Sve ukazuje na gonjenje s jakim političkim nabojem. Nije normalno da PNUSKOK prijeti svjedocima. Došli su mi se požaliti, skupljam dokaze. Žalimo se na rješenje da se zatvara i rješenje o proširenju istrage. Odgovor mora doći otprilike idućeg četvrtka ili petka', rekao je Hanžeković u Otvorenom.