PNUSKOK POTVRDIO TPORTALU

Sauchin incident na Snježnoj kraljici još se istražuje!

13.03.2015 u 08:52

Bionic
Reading

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta istražuje okolnosti incidenta koji se početkom godine dogodio na sljemenskoj utrci Snježna kraljica, a u kojem je sudjelovao i šef kabineta premijera Tomislav Saucha, potvrdila je za tportal policija. PNUSKOK istražuje na osnovi prijave Nacionalnog sindikata policije, no hoće li to rezultirati i kaznenim prijavama te protiv koga, prerano je reći

Iako je za mnoge priča s incidentom na sljemenskoj utrci Snježna kraljica bila završena prekršajnom prijavom protiv šefa Milanovićevog kabineta Tomislava Sauche, policijska istraga ipak se nastavila. Tportalu je iz policije potvrđeno da okolnosti incidenta istražuje i PNUSKOK.

'Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta zaprimio je prijavu Sindikata po kojoj postupa, a o svemu utvrđenom izvijestit će mjerodavno državno odvjetništvo', stoji u odgovoru policije.

Podsjetimo, netom nakon završetka posljednje utrke na Sljemenu, prema pisanju medija, alkoholizirani Saucha sukobio se s policajcima zaduženima za održavanje reda i pritom zaprijetio poznanstvom s ministrom Rankom Ostojićem te ravnateljem policije Vladom Dominićem. Incident je navodno osobno smirio Davor Posilović, načelnik Sektora policije PU zagrebačke, a upravo je zbog njegove uloge reagirao i Nacionalni sindikat policije, u cijeloj priči posumnjavši i na zlouporabu položaja i ovlasti.

Podsjetimo, Sindikat je zatražio utvrđivanje kaznene odgovornosti nadređenih policijskih službenika PU zagrebačke, osobito ulogu načelnika Sektora policije PU zagrebačke Davora Posilovića, za kojega navode da je 'smirio' situaciju tako što je udaljio službenike Interventne policije i spriječio ih u daljnjem postupanju prema Tomislavu Sauchi. Iako je prema pisanju medija Saucha u alkoholiziranom stanju vrijeđao policajce te se pozivao na svoje političke veze, nad njim nije proveden alkotest niti je priveden unatoč tome što je odbio dati osobnu iskaznicu na uvid. Umjesto toga situaciju na terenu smirio je Posilović, a Saucha je završio samo s prijavom za prekršaj protiv javnog reda i mira.

Zbog toga je Sindikat u pismu PNUSKOK-u zatražio da provjeri je li itko iz vrha MUP-a eventualno zvao podređene policijske službenike, pa i samog Posilovića, ili je on samoinicijativno 'spriječio daljnje postupanje policije pokušavajući se dodvoriti visokom dužnosniku Vlade RH'.

Na sumnje Sindikata sada je reagirao i PNUSKOK, no rezultata još nema. Iako su nam u policiji odgovorili da će PNUSKOK o svemu izvijestiti nadležno državno odvjetništvo, zasad nema nikakvih kaznenih prijava, potvrđeno je tportalu u DORH-u.

'Nadležna državna odvjetništva nisu zaprimila ni kaznenu prijavu ni izvješće Ministarstva unutarnjih poslova, a ni neki podnesak sindikata policije', stoji među ostalim u odgovoru DORH-a, iz kojeg su nas i uputili da o svemu pitamo policiju.

Podsjetimo, incidentom na Sljemenu zasad se bavila samo Služba za unutarnju kontrolu MUP-a te je utvrdila da je policajac na terenu koji je postupao prema Sauchi napravio sve sukladno zakonu, ali što se tiče načina i sadržaja razgovora policajca i Sauche, sve je proslijeđeno prekršajnom sudu.