MATIĆ U DUBROVNIKU

'Ovaj je šator sličan onome u Zagrebu, ali pogledajte ove dečke'

Bionic
Reading

Ministar branitelja Predrag Matić rekao je u srijedu u Dubrovniku kako mu nije poznato koliko građana podržava prosvjed branitelja u Savskoj cesti 66 te kako će samo vrijeme pokazati jesu li točne ankete prema kojima je većina ispitanika protiv prosvjeda

Ministar je u Dubrovniku obišao Sajam zadruga hrvatskih branitelja, a na novinarska pitanja o dnevnopolitičkim temama nije htio odgovarati 'kako se u medijima ne bi zasjenio razlog posjeta Dubrovniku'.

'Najbolja priča o hrvatskim braniteljima nakon Domovinskog rata upravo je ova o braniteljima zadrugarima. Tu se radi samo o dva slova razlike - udruge i zadruge - a razlika je kao od neba do zemlje. I ovaj je šator sličan onome u Zagrebu, ali pogledajte ove dečke. To su oni iz iste priče o Domovinskom ratu, suborci iz istog rova. Pogledajte izraze njihovih lica. Oni su nasmijani, raspoloženi, optimistični i vedri. S njima nema nikakvih problema. Pet tisuća branitelja zadrugara fantastično se uklopilo i resocijaliziralo nakon Domovinskog rata', kazao je Matić, izvještava Dubrovački vjesnik

'Dakle, kažem dva su slova razlike. One gore stalno netko napada, netko ih ugrožava i imaju probleme koje njihovi suborci ovdje ne osjećaju. Program zadrugarstva hrvatskih branitelja ulazi u drugo desetljeće, a cilj je branitelje zadrugare povezati s turističkim zajednicama i hotelijerskim kućama, što danas i činimo', ustvrdio je Matić.

Razočaran što mu predsjednica nije odgovorila

Ministar branitelja Predrag Matić prije sedam dana poslao je predsjednici Kolindi Grabar Kitarović pismo u kojem je poziva na razgovor u svoje ministarstvo. Odgovor do današnjeg dana nije dobio. U odgovoru Novom listu, Matić je izrazio žaljenje zbog toga. 'Mi smo dužni surađivati na nizu polja i prosvjed pred mojim ministarstvom nije jedina tema o kojoj bismo morali razgovarati', rekao je Matić. U pismu je, kaže, argumentirano objasnio zašto ne bi želio da sastanak bude na Pantovčaku, nego baš u Ministarstvu branitelja.

Upitan kako država može posredovati u plasmanu asortimana braniteljskih zadruga kod privatnih hotelskih kuća, Fred Matić je ustvrdio:

'Nikog ne prisiljavamo da kupuje proizvode braniteljskih udruga. No oni su ekološki čisti i kvalitetni. Radili smo istraživanje među turistima koje je pokazalo da između dva proizvoda koje je radio ratni veteran i obični proizvođač, turist proizvod uzima od ratnog veterana. Želimo iskoristiti te prednosti. Naši dečki mogu proizvesti sve, od igle do aviona, no ostaje problem naplate. Uvijek ponavljamo da o našim braniteljima ne može brinuti samo Ministarstvo branitelja. Nas je 180, a brinemo o pola milijuna ljudi. O njima treba brinuti cijela država', poručio je Matić i dodao kako im je kandidat za dubrovačkog gradonačelnika Andro Vlahušić obećao da će na lokaciji Lazareta braniteljima omogućiti štandove tijekom cijelog ljeta.

Više o toj temi možete pročitati ovdje