PRAVNA ZAVRZLAMA

Bauk: Bandić može smijeniti Švaljek bilo kada, ali...

11.03.2015 u 11:45

Bionic
Reading

Hoće li Sandra Švaljek, ako izvanraspravno Vijeće Županijskog suda u Zagrebu odredi dulji pritvor gradonačelniku Milanu Bandiću, i dalje biti zamjenica koja vodi Grad, pitanje je na koje, čini se, zbog zakonskih manjkavosti, nema preciznog odgovora što sve dovodi u pravni limb iz kojeg se teško da nazrijeti rješenje

Njoj je, prema tumačenju pravnih stručnjaka, istekla punomoć za obavljanje gradonačelničke dužnosti s obzirom na to da je Bandiću jučer ukinuta mjera zabrane obnašanja gradonačelničke dužnosti.

Istovremeno Bandić je ponovno vraćen u istražni zatvor zbog počinjenja triju novih kaznenih djela, čime je prekršio obećanje da neće ponoviti kazneno djelo, pa se postavlja pitanje je li odluka o ukidanju mjera za obnašanje gradonačelničke dužnosti nevažeća i može li i treba li nanovo imenovati tko će umjesto njega voditi Grad u slučaju da na dulje vrijeme ostane u Remetincu ili sve ostaje po starom.

Arsen Bauk, ministar Uprave, kaže kako s aspekta primjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi gradonačelnik koji ima dva zamjenika ovlašten je u bilo kojem trenutku, zbog svoje odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju dužnosti, odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati.

Upitan znači li to da je to Bandić mogao smijeniti Švaljek i prije nego li je završio u Remetincu, Bauk odgovora pozitivno, ali i dodaje da je pitanje za Sud bili tim potezom kršio mjere zabrane obnašanja gradonačelničke dužnosti.

S obzirom da su istoga dana Bandiću mjere zabrane obnašanja dužnosti skinute i da je zbog počinjenja novih kaznenih djela poslan u Remetinec pitali smo Bauka može li i treba li Bandić ponovno imenovati tko će ga mijenjati dok je iza rešetaka.

'Što se navedenog Zakona tiče tu nema prepreka. On to može napraviti bilo kada. Je li slanje u Remetinec poništilo prethodnu odluku suda je pitanje za Sud. Ako ne odredi tko će dužnost obnašati, sukladno analogiji Zakona i stava Ustavnog suda,bit će to Švaljek', kazao je Bauk i dodao da ni Zakon ni Statut Grada Zagreba ne predviđaju davanje punomoći 'trećoj osobi' nije moguće jer dužnost gradonačelnika na koju je izabran na neposrednim izborima nije osobno stanje pojedinca i ne može se prenositi na nekoga tko nije izabran.

'Upravo zato i jest propisan institut zamjenika gradonačelnika, a koji se bira zajedno s njim i koji, u zakonom predviđenom slučaju, može biti izvršno tijelo', navodi Bauk.

Sama Švaljek kazala je kako će danas prestati potpisivati dokumente jer postoje različita mišljenja o tome obnaša li ili ne gradonačelničku dužnost.

'Zatražit ćemo očitovanje Ministarstva uprave o svemu, a nije isključeno da ćemo pričekati i vidjeti kakva će rješenja donijeti izvanraspravno vijeće Županijskog suda', kazala je Švaljek.

Profesor Josip Kregar drži da Bandić treba imenovati Švaljek, jer zakon tako propisuje, a smatra i da obrazloženje Županijskog suda kojim se Bandića vraća u pritvor pobija ono koje mu je omogućilo da se vrati na gradonačelničku dužnost.

Istog mišljenja bila je jučer i Ksenija Krizman, zamjenica ravnatelja USKOK-a, koja je kazala kako je određivanjem istražnog zatvora odluka o ukidanju zabrane obnašanje gradonačelničke dužnosti postala irelevantna.

Ivan Koprić, profesor s Pravnog fakulteta, gostujući 'U mreži Prvog' Hrvatskog radija, kazao je kako Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi na jednom mjestu propisuje kako gradonačelnika mora mijenjati prvi zamjenik, a na drugom kako gradonačelnik određuje svog zamjenika.

'Neusklađenost zakonskih normi možda je i razumljiva. Ta odredba propisuje da gradonačelnik određuje tko će ga mijenjati u slučaju njegove odsutnosti. Ali tu su autori zakona sasvim sigurno mislili na drugu vrstu odsutnosti, kao na primjer odsutnost od bolesti ili odlaska u inozemstvo. Ovo je situacija koju bi zakon trebao bolje urediti. Može se dogoditi da Bandić sada odredi da Grad vodi druga zamjenica (Vesna Kusin, op. a.), a da onda do 2. lipnja odluči dati ostavku na mjesto gradonačelnika, što bi dovelo do prijevremenih izbora, pa bi u toj situaciji Grad opet vodila Švaljek što je potpuno apsurdna situacija', kazao je Koprić.

Kako će se pravna zavrzlama rasplesti, moglo bi biti poznato idućeg tjedna, jer nakon što prime odluku suca istrage, koji je Bandiću odredio istražni zatvor, njegovi odvjetnici imaju tri dana za žalbu koju će uložiti. Bude li pušten na slobodu, Bandić se vraća u Ured. Ako mu se zatvor produlji, mogla bi se dogoditi pravna bitka oko toga tko će voditi Grad.

Zakon o lokalnoj i regionalnoj samoupravi i Statut Grada Zagreba

U članku 40 d. stavak treći Zakon propisuje da dužnost obnaša prvi zamjenik, ali pod uvjetom da je gradonačelniku u prve dvije godine prestao vrijediti mandat, što se u Bandićevu slučaju nije dogodilo. U članku 43. pak stoji kako gradonačelnik u slučaju svoje odsutnosti imenuje zamjenika u skladu sa Statutom Grada. Statut Grada Zagreba pak u članku 60. ne propisuje o kojem je zamjeniku riječ.