OD OBAME PREKO ZAGORKE DO PERIKLA

Svaki dan štrajka glađu Glavaš obilježava jednom mudrom misli

10.03.2015 u 14:02

Bionic
Reading

Odmah po povratku u istražni zatvor u Remetincu nepravomoćno osuđeni za ratni zločin Branimir Glavaš odmah je prosvjedujući protiv sudske odluke krenuo u štrajk glađu, u koji se također upustio i 2005. i 2007. kada mu je suđeno zbog ratnih zločina nad srpskim civilima u Osijeku 1991. godine. No tih godina svoj štrajk nije promovirao preko Facebooka kako to svakodnevno radi danas

Branimir Glavaš već šest dana u Remetincu odbija hranu, a jučer je nakratko prebačen u zatvorsku bolnicu u Svetošimunskoj ulici, jer mu je pozlilo budući da je uz štrajk glađu odbijao i tekućinu. Iako su ga liječnici htjeli zadržati u bolnici, Glavaš je odbio i njihovu pomoć pa je vraćen u pritvor. Njegovi stranački kolege iz HDSSB-a odaslali su dramatično upozorenje iz Sabora u kojem tvrde kako netko želi da Glavaš skonča svoj život u zatvoru.

Također su izrazili zabrinutost jer njihov politički vođa i dalje odbija hranu i vodu u Remetincu. 'Posebno nas zabrinjava odbijanje tekućine jer to može biti pogubno za njegovo zdravlje', kazao je saborski zastupnik HDSSB-a Josip Salapić

O Glavaševoj borbi i ustrajnosti u inaćenju s pravnom državom redovito se, dnevnički, bilježi na facebook-stranici Branimir Glavaš, na kojoj je i oglasio početak štrajka glađu. Spomenuta stranica zapravo je Glavašev PR kanal preko kojeg komunicira 'svoju borbu' sa sljedbenicima i šalje poruke protivnicima te neistomišljenicima.

Odjeven u generalsku uniformu, Glavaš odmah ide u glavu porukom: 'Ako će me se odreći moja Hrvatska za koju sam prije 25 godina bio spreman život dati, onda idem do kraja.'

Svakodnevno za svaki dan štrajka - uz koji naznačuje broj - objavljuje prigodnu mudru misao i fotografiju iz svoje bolje (moćnije) prošlosti.

Za današnji, šesti dan štrajka citirao je američkog predsjednika Baracka Obamu Hodaš li putem pravde, doći ćeš do pravog cilja

Peti dan štrajka obilježio je Periklovom mišlju: Tajna slobode leži u hrabrosti.

Za četvrti dan štrajka glađu posegnuo je za filozofskim razmišljanjem slavne zagrebačke novinarke i književnice Marije Jurić Zagorke Ništa nije tako časno na svijetu kao sloboda i pravo.

Trećeg dana na fotografiji uniformirani Glavaš pušta bijelu golubicu i prosvjetljuje javnost riječima švicarskog povjesničara Jakoba Burckhardta: I najzaslužniji duguje domovini više nego ona njemu.

Drugog dana štrajka opet je okrenut domovini i to pokazuje Euripidovim riječima: Nikada se nemoj umoriti u davanju domovini.

Prvi dan prošao je bez ikakvih mudrosnica, samo obznanom da kreće u štrajk glađu.

Od dugotrajnog izgladnjivanja do rum-štangica

Uvidom u novinarsku arhivu, najnovije izgladnjivanje mogli bismo nazvati četvrtim nastavkom Glavaševa serijala 'štrajkom glađu protiv pravne države'. Prvi dio zbio se 2005. i trajao je čak 37 dana nakon čega je iz pritvora prebačen u bolnicu zbog nemogućnosti sudjelovanja u procesu. U drugi štrajk glađu koji je trajao 24 dana krenuo je - prema podacima Wikipedije - u svibnju 2007. u znak prosvjeda protiv druge optužnice u slučaju 'selotejp'. Iste godine, u studenome stupio je u treći štrajk i u njemu se izgladnjivao punih 65 dana, sve do 11. siječnja 2008., odnosno puštanja na slobodu.

Te dramatične 2008., osim narušenog zdravlja izazvanog štrajkom glađu, Glavaš je imao i narušene međuljudske odnose s HDSSB-ovim bivšim političkim partnerom Antom Đapićem kojem je prijetio da će u svojoj knjizi koju piše o njemu otkriti kako je kao osječki gradonačelnik trošio enormne količine novca da bi zadovoljio svoj veliki apetiti za hranom. Đapić je tada javno upitao Glavaša hoće li u toj u knjizi koju piše spomenuti i kako mu je kriomice u bolnicu donosio hranu dok je navodno štrajkao glađu.

Đapić je tada izjavio da je Glavašu dostavljao čokoladne rum-štanglice i vitaminske energetske pločice. Također je rekao kako navodno nije bio jedini koji je Glavašu na taj način u vrijeme štrajka glađu dostavljao hranu.

Podsjetimo, Glavaš je 2009. osuđen zbog ratnih zločina u Osijeku, no na dan izricanja presude pobjegao je u susjednu BiH, gdje je na koncu služio osmogodišnju zatvorsku kaznu. Početkom veljače pušten je na slobodu nakon što je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda i postupak vratio na ponovno suđenje. Uvažavajući žalbu tužiteljstva, Vrhovni sud prošli je tjedan vratio Glavaša u istražni zatvor opravdavajući to činjenicom da - iako je Ustavni sud ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i 'selotejp' od osam godina zatvora - na snazi je presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.