SISAČKO MOSLAVAČKA ŽUPANIJA

Vijećnici si povećali plaće, župan zavapio: Ovo je nemoralan čin

10.03.2015 u 07:57

Bionic
Reading

Većina u skupštini Sisačko-moslavačke županije, unatoč protivljenju župana Ive Žinića (HDZ) i stranaka HDZ-ove koalicije, na sjednici u ponedjeljak je izglasovala povećanje naknade za rad županijskim vijećnicima te članovima radnih tijela Županijske skupštine

Sada vijećnici umjesto 500 kuna po sjednici primaju naknade od 600 kuna, i to mjesečno. Oštro se suprotstavljajući takvim odlukama sisačko-moslavački župan Žinić rekao je kako je povećanje naknada županijskim vijećnicima "nemoralan čin", i da ni on ni njegovi zamjenici isplatu tih naknada neće nikad potpisivati.

Povećanje je, javlja portal Sisak info, izglasalo dvadeset i troje vijećnika SDP-a, HNS-a, HSP-a, Laburista, DSU-a, HS-a, Reformista, AHSS-a, SDSS-a, SRP-a te SDA. Vijećnici HSLS-a i HDRS-a bili suzdržani.

Po izglasanom prijedlogu povećava se naknada vijećnicima u Županijskoj skupštini Sisačko-moslavačke županije, koji su do sada primali 500 kuna po sjednici, a sada će primati 600 kuna - mjesečno. Time su si de facto podgili primanja s prosječnih 2000 na 7200 kuna godišnje, ne računajući moguće naknade od članstva u odborima. U odborima su si smanjili naknadu sa 500 na 300, ali umjesto isplate po sjednici uveli su također redovnu mjesečnu isplatu, zasjedali ili ne, pa su opet na dobitku, piše Sisak info.

'Županijska većina je imala mogućnost da to izglasa i mi nismo mogli utjecati. No, ja i moji zamjenici im isplatu tih naknada nećemo nikad potpisivati', naglasio je HDZ-ov župan Žinić.

'U vrijeme kada je socijalno stanje u županiji zabrinjavajuće, povećanje naknada predstavlja nemoralan čin. U brutu bi za povećane naknade trebali izdvojiti pola milijuna kuna na godinu, za što u županijskom proračunu nije predviđen novac', dodao je.

'U Županiji koja ima 20.000 nezaposlenih, koja je lani završila 13 milijuna u minusu zbog nebrige upravo tih vijećnika i bivše županice (Marine Lovrić Merzel), ima puno većih prioriteta o kojima županija i proračun treba brinuti, nego je isplata tih naknada', zaključio je župan Ivo Žinić.