MESIĆ NA DANU POLICIJE

Afere traju dugo zbog političkih pritisaka

28.09.2009 u 12:41

Bionic
Reading

'Zadovoljan sam radom policije, nemam nikakvih zamjerki. Policija najčešće kvalitetno obavi svoj posao, ali onda na idućim stepenicama dolazi do pritisaka na Državno odvjetništvo i sudove i zbog toga afere, kojih je u zadnje vrijeme stvarno mnogo, traju toliko dugo', rekao je predsjednik Stjepan Mesić nakon obilaska zgrade Ravnateljstva policije u Zagrebu povodom Dana policije

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, predsjednik je demantirao postojanje tajnog dogovora koji bi narušio suverenitet Hrvatske. Podsjetio je da je Slovenija ušla u EU iako nije imala riješeno pitanje granica, a Hrvatska tada nije pravila probleme.

Predsjednik je spomenuo i još jedno pitanje važno za hrvatski ulazak u EU – pitanje topničkih dnevnika – te najavio večerašnji susret s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.


'Ako topničkih dnevnika i nema, oni se mogu rekonstruirati pomoću svjedoka. Često su to bili obični komadi papira na kojima su bile navedene koordinate, ciljevi i broj ispaljenih granata. Većina takve dokumentacije sačuvana je, neki su sigurno izgubljeni, neki nisu nikad ni napisani, a za neke je sigurno da su namjerno uklonjeni', rekao je Mesić.

Mesić je pojasnio i prirodu svog odnosa s vlasnikom splitskog SMS-a Srđanom Mladinićem.


'Često sam posjećivao tvrtke koje su otvarale nova radna mjesta i kreativno poslovale, a jedna od njih je bio SMS. Srđan Mladinić mi se jednom prilikom požalio da ima problema s prodajom i da je na tržištu kriza. Savjetovao sam ga da se obrati za pomoć Podravki, budući da ionako radi s njom. On je rekao da su se već zadužili kod Podravke. Potom sam to rekao Polančecu, i to je sve što znam o čitavom slučaju. Politika često stoji iza afera, i zato one tako dugo traju', zaključio je Mesić.

Povodom Dana policije predsjednik Mesić je posjetio Centar za forenzička istraživanja i Muzej oružja, nakon čega je rekao da hrvatska policija kvalitetom ne zaostaje za drugim europskim policijama i da ima opremu kakvu je vidio u američkim filmovima.