Hrvatska MESIĆ NA DANU POLICIJE

Afere traju dugo zbog političkih pritisaka

'Zadovoljan sam radom policije, nemam nikakvih zamjerki. Policija najčešće kvalitetno obavi svoj posao, ali onda na idućim stepenicama dolazi do pritisaka na Državno odvjetništvo i sudove i zbog toga afere, kojih je u zadnje vrijeme stvarno mnogo, traju toliko dugo', rekao je predsjednik Stjepan Mesić nakon obilaska zgrade Ravnateljstva policije u Zagrebu povodom Dana policije

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, predsjednik je demantirao postojanje tajnog dogovora koji bi narušio suverenitet Hrvatske. Podsjetio je da je Slovenija ušla u EU iako nije imala riješeno pitanje granica, a Hrvatska tada nije pravila probleme.

Predsjednik je spomenuo i još jedno pitanje važno za hrvatski ulazak u EU – pitanje topničkih dnevnika – te najavio večerašnji susret s glavnim haškim tužiteljem Sergeom Brammertzom.


'Ako topničkih dnevnika i nema, oni se mogu rekonstruirati pomoću svjedoka. Često su to bili obični komadi papira na kojima su bile navedene koordinate, ciljevi i broj ispaljenih granata. Većina takve dokumentacije sačuvana je, neki su sigurno izgubljeni, neki nisu nikad ni napisani, a za neke je sigurno da su namjerno uklonjeni', rekao je Mesić.

Mesić je pojasnio i prirodu svog odnosa s vlasnikom splitskog SMS-a Srđanom Mladinićem.


'Često sam posjećivao tvrtke koje su otvarale nova radna mjesta i kreativno poslovale, a jedna od njih je bio SMS. Srđan Mladinić mi se jednom prilikom požalio da ima problema s prodajom i da je na tržištu kriza. Savjetovao sam ga da se obrati za pomoć Podravki, budući da ionako radi s njom. On je rekao da su se već zadužili kod Podravke. Potom sam to rekao Polančecu, i to je sve što znam o čitavom slučaju. Politika često stoji iza afera, i zato one tako dugo traju', zaključio je Mesić.

Povodom Dana policije predsjednik Mesić je posjetio Centar za forenzička istraživanja i Muzej oružja, nakon čega je rekao da hrvatska policija kvalitetom ne zaostaje za drugim europskim policijama i da ima opremu kakvu je vidio u američkim filmovima.


  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još