IZBORNI PRAGMATIZAM

Zašto se Milanović nije htio odreći osuđenog Vlahušića

10.03.2015 u 08:03

Bionic
Reading

Andro Vlahušić, još uvijek aktualni dubrovački gradonačelnik, pomeo je konkurenciju na lokalnim izborima održanim u nedjelju osvojivši 38,9 posto glasova birača koji su izašli na izbore. Uspjelo mu je to unatoč pravomoćnoj presudi po kojoj je osuđen na šest mjeseci zatvora uvjetno uz rok kušnje od godinu dana za zlouporabu položaja i ovlasti u aferi Šipan. Doduše, još uvijek treba odraditi drugi krug, ali sudeći prema prednosti koju je stekao u nedjelju gotovo da se već može smatrati izbornim pobjednikom. Ilustracije radi Vlahušić je na nedjeljnim izborima dobio više glasova, unatoč teretu pravomoćne presude nego ih je dobio na redovinim izborima 2013. godine.

Iako je njegov uspjeh pravno neupitan, građani se teško mogu oteti dojmu da su stvari u Hrvatskoj odavno krenule pogrešnim putem kada osobe s pravomoćnim presudama uvjerljivo osvajaju izbore.

Nina Obuljen Koržinek s Instituta za razvoj i međunarodne odnose, rođena Dubrovčanka i donedavna predsjednica Programskog vijeća HRT-a, kaže da je u zemljama razvijene demokracije nezamislivo da se kandidiraju osobe koje su pravomoćno osuđene pa čak i one protiv kojih je samo pokrenut postupak. 'Mi se još uvijek očito nismo ni približili takvim standardima, a sve ostalo je volja građana koju je suvišno komentirati', poručila je Obuljen Koržinek.

Očito se u Hrvatskoj suočavamo s izokrenutim vrijednostima. Vlahušića je na nedjeljnim izborima podržao i SDP što nije bio slučaj 2013. godine kada je pobijedio i bez njihove podrške. Na redovnim lokanim izborima prije gotovo dvije godine SDP je u Dubrovniku izašao na izbore sa svojim kandidatom Nikom Šaljom, a kao glavni razlog uskraćivanja potpore Vlahušiću tada se isticala nepravomoćna presuda upravo u aferi Šipan.

Početkom veljače ove godine ta je presuda pravomoćno potvrđena na Vrhovnom sudu, a SDP je ovaj put ipak odlučio dati potporu Vlahušiću. Očito je strah od poraza u Dubrovniku bio velik pa su u SDP lako prešli preko Vlahušićevih grijeha. Politički analitičar Davor Gjenero smatra da ne treba očekivati dosljednost od SDP kada ga vodi Zoran Milanović. Gjenero smatra da je kod Vlahušića situacija specifična. 'Osuđen je za djelo koje se povezuje s korupcijom, ali to nije tipično nedjelo koje čine hrvatskih političari. Osim što je ostvario političku korist nije se financijski okoristio', mišljenja je Gjenero koji dodaje da građani podržavaju Vlahušića jer vješto upravlja resursima grada.

U Hrvatskoj se uspostavio jedan cinizam, nastavlja analitičar, svi su političari sumnjiva morala, maltene kriminalne tipovi samo je pitanje tko je od njih efikasan i manje lopov. Gjerero kaže da izborna priča u Dubrovniku još nije gotova i vidjet ćemo u drugom krugu kako će se rasplesti, ali navodi da birači ne vole prijevremene izbore i obično kazne one koji ih isprovociraju. U Dubrovniku je to bio HDZ.

Poznati novinar iz Dubrovnika Antun Masle smatra da se nema tu što puno govoriti jer je sve poznato. 'Vlahušić se kandidirao jer mu je zakon to dopustio, a građani su rekli svoje na izborima', poručio je Masle.

Drugo je pitanje, kaže novinar, je li se Vlahušić trebao povući kada je pravomoćno osuđen. 'Odlučio je da neće i sada imamo ove rezultate', kazao nam je. Bivša dubrovačka gradonačelnica i sadašnja zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica kaže da je riječ o delikatnom pitanju i da bi trebalo pitati građane zašto daju glasove osobi s pravomoćnom presudom. 'Prije godinu i pol također je dobio većinu iako je već tada imao nepravomoćno presudu za aferu Šipan. Možda građani idu nekom inercijom. To je pitanje psihologije', kaže nam Šuica. Međutim, nastavlja Šuica, još nije gotovo, drugi krug je još uvijek opcija i postoji mogućnost preokreta.

'Očito je presuda u aferi Šipan relativizirana kroz medije', smatra Šuica i dodaje da Vlahušić nije jedini takav slučaj u zemlji. Naglasila da se odluka građana treba poštovati.

U tzv. aferi Šipan Uskokova optužnica teretila je Vlahušića da je kao gradonačelnik nezakonito posudio iz gradskog proračuna privatnoj tvrtki Dubrovačko primorje tadašnjeg koalicijskog partnera Pere Vićana dva milijuna kuna.

S obzirom na to da kao gradonačelnik Vlahušić ima ovlasti raspolagati iznosom do milijun kuna, on je prema tvrdnjama tužiteljstva koje su sada potvrđene pravomoćnom presudom, dao nalog Društvu prijatelja dubrovačke starine (DPDS) da isplati Vićanu potrebnih milijun kuna na ime akontacije za sredstva koje bi Društvo trebalo uplatiti u gradski proračun od prodaje karata za dubrovačke zidine. Vićana se pak teretilo da je Vlahušića poticao na zloporabu položaja i ovlasti kako bi Grad Dubrovnik od njegove tvrtke Dubrovačko primorje kupio nekretninu na Šipanu, poznatiju kao Vila Dubravka.