PREFERENCIJE OBRAZOVANIJIH

Vesna Pusić sa 12 posto drži treće mjesto

28.09.2009 u 11:45

Bionic
Reading

Agencija Promocija plus objavila je rezultate istraživanja o političkim preferencijama birača za predstojeće predsjedničke izbore. Namjera tog sindiciranog istraživanja, kojeg plaćaju političke stranke, Vlada i Ured predsjednika, bila je utvrditi sklonosti obrazovanijih građana (osobama koje posjeduju bilo koji oblik visokog ili višeg obrazovanja: VSS, VŠS; VI i VII stupanj) prema kandidatima za predsjednika RH

ZAGREB - Vesna Pusić treći je predsjednički kandidat sa 12,2 posto, ispred Milana Bandića sa 10,7 posto i Andrije Hebranga koji osvaja 7,2 posto, a iza Ive Josipovića koji osvaja 25,8 posto i Nadana Vidoševića sa 16,5 posto.

Klasična anketa Promocije plus pokazuje raspoloženje prema kandidatima za predsjednika RH prije početka službene predizborne kampanje. Kad je riječ o preferencijama prema spolu, biračicama je najdraža Vesna Pusić, kandidatkinja Hrvatske narodne stranke – koja dobiva čak 70,6 posto glasova ženskog biračkog tijela. Josipović, Bandić i Vidošević osvajaju podjednak broj glasova žena i muškaraca.

U dijelu istraživanja koje se bavi distribucijom glasova unutar dobnih skupina zanimljivost je da Ivo Josipović najveću popularnost uživa među dobnim skupinom preko 60 godina u kojoj osvaja čak 39,8 posto, dok najmanje osvaja kod mladih u dobi od 18-30 godina, samo 6,7 posto. Vesna Pusić, Nadan Vidošević i Milan Badić imaju podjednaku i gotovo ramnomjernu distribuciju glasova unutar svih dobnih skupina.

Urbane sredine i visoko obrazovani birači očekivano biraju kandidate orijentacije lijevog centra pa tako ni ova anketa nije dala drukčije rezultate – Ivo Josipović i Vesna Pusić najpopularniji su predsjednički kandidati ovih glasača. Zanimljivi su i rezultati rasporeda glasova prema regijama, primjerice, Vesna Pusić u zagrebačkoj regiji osvaja 9,4 posto isto koliko Milan Bandić, dok najviše osvaja Ivo Josipović sa 17,2 posto. U Istri i Primorju Vesna Pusić od svih regija dobiva najviše glasova i to 15,2 posto te se približila Damiru Kajinu koji tamo osvaja 17,2 posto i Ivi Josipoviću s 19 posto što govori da će se u u tim regijama voditi 'mrtva trka' troje kandidata.

U Dalmaciji iznenađujuće Ivo Jospović osvaja 25,6 posto, što je dvostruko više od drugog dalmatinskog favorita Nadana Vidoševića koji osvaja upola manje glasova -- tek 13,3 posto, dok su ostali kandidati u Dalmaciji gotovo izjednačeni. U sjeverozapadnoj Hrvatskoj vodi Josipović sa 29 posto, a slijede ga Nadan Vidošević i Vesna Pusić, dok znatno zaostaje Milan Bandić sa svega 5,8 posto glasova. U Slavoniji vodi Josipović, a slijede ga Vidošević, Bandić i Pusić, dok su u središnjoj Hrvatskoj glasove birača gotovo ravnopravno podijelila četiri vodeća kandidata Nadan Vidošević, Milan Bandić i Ivo Josipović koji su gotovo izjednačeni na 13,6 posto i Vesna Pusić s 11,4 posto, dok Andrija Hebrang u središnjoj Hrvatskoj osvaja svega 6,8 posto glasova.

Istraživanje je provedeno CATI metodom 16. i 17. rujna 2009. godine na uzorku od 500 birača u Hrvatskoj stratificiranom po županijama i veličini naselja u 77 naselja na teritoriju Hrvatske.