TREZVENA ODLUKA

Varga najavio akciju protiv prodaje kemijskih droga

06.03.2015 u 19:48

Bionic
Reading

Nakon što je u ministar policije Ranko Ostojić rekao da će reagirati ako Ministarstvo zdravlja utvrdi da se radi u prodaji sintetičke droge, ministar zdravlja Siniša Varga danas je najavio akciju. Uskoro će biti dovršeno utvrđivanje udjela sintetičkih droga u pojedinim proizvodima opće potrošnje, a nakon toga će se proizvodi koji sadržavaju opojne kemikalije i povući s tržišta, izjavio je Varga

'Trenutačno je uska suradnja između Carine i sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja, točno utvrđivanje koje su to sintetičke droge koje se nalaze u predmetima opće uporabe i donijet će se vrlo brzo odluka što se povlači s tržišta Republike Hrvatske', rekao je Varga za HRT

'S obzirom na to da se radi o slobodi trgovine na teritoriju Europske unije, mora se vrlo pažljivo pratiti i točno utvrditi o kojim se kemikalijama radi da se donese trezvena i pravilna odluka da ne bi bilo kasnije sudskih reperkusija', dodao je Varga.

Riječ je o solima za kupanje i osvježivačima zraka koje tinejdžeri rabe za drogiranje, a u slobodnoj su prodaji u specijaliziranim trgovinama. Nedavno je nakon konzumacije jednoga takvog preparata u Zagrebu na ulici umro 15-godišnji dječak.

Što se tiče primjene kanabinoida u liječenju, ministar je odbacio mogućnost da se prije jeseni pacijentima s medicinskim indikacijama omogući dostupnost takvih pripravaka.