ISHVALILA ZAGORKU

Grabar Kitarović u UN-u: Morala sam prisegnuti u muškom rodu!

06.03.2015 u 18:45

Bionic
Reading

Žene mogu postići sve u stimulativnom okruženju, rekla je u petak u sjedištu UN-a u New Yorku Kolinda Grabar Kitarović koja je probila nevidljivi stakleni strop i postala prva predsjednica Hrvatske, ali je u govoru odala počast i hrvatskoj pionirki u rušenju zapreka, ponižavanoj književnici i novinarki Mariji Jurić Zagorki

Stakleni strop kojim se simbolično označavaju zapreke na koje žene nailaze u profesionalnom napredovanju i koje ih priječe da dosegnu vrh hijerarhije u tvrtkama, probila je i predsjednica Sijera Leonea Ellen Johnson Sirleaf, također sudionica tematske rasprave o rodnoj ravnopravnosti i osnaživanju žena.

Grabar Kitarović podsjetila je da je, osim što je postala prva predsjednica Republike Hrvatske, bila i prva pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju. Kao dragocjeno iskustvo iz tog razdoblja istaknula je svoje boravke u Afganistanu gdje je promicala unapređenje statusa žena u toj islamskoj državi s teretom teških godina talibanskog režima koji je iznimno degradirao žene.

'Možemo postići sve što želimo ako smo potaknuti pozitivnim okruženjem i slobodni od zapreka', rekla je hrvatska predsjednica.

U svome je govoru odala počast svim onim ženama koje su nas zadužile svojim primjerom.

Spomenula je prvu hrvatsku novinarku i književnicu Mariju Jurić Zagorku koja je 'bila ponižavana i diskriminirana', prisiljena skrivati se u redakciji, pisati pod pseudonimom, no unatoč svemu ustrajala je i nije se predala.

Istaknula je da je od tada velik posao učinjen na ostvarenju ženskih prava, ali zapreke još postoje.

Jedna od njih je i predsjednička prisega sročena u muškome rodu koje se morala držati pri izricanju prisege iako hrvatski jezik poznaje i ženski rod, rekla je Grabar Kitarović.

Na panelu o rodnoj ravnopravnosti za ostvarenje Milenijskih razvojnih ciljeva nakon isteka 2015. koji su kao granicu zacrtali Ujedinjeni narodi, hrvatska predsjednica pozvala je na 'promjenu u glavama', na 'ukidanje patrijarhalnih obrazaca mišljenja'.

'Dosadašnji ritam promjena bio je prespor', ocijenila je sijeraleonska predsjednica i zauzela se za to da pristup djevojčicama obrazovanju i informacijama ne smije ostati na retorici želimo li promijeniti nepravedni svijet.

S Ban Ki-moonom o odnosima sa Srbijom

Predsjednica Grabar Kitarović sastala se s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom te s predsjednikom Opće skupštine UN-a Samom Kutesom uoči Tematske rasprave na visokoj razini o jačanju jednakosti spolova te osnaživanju položaja žena i djevojčica za transformacijsku razvojnu agendu za razdoblje poslije ove godine. Razgovori su iskorišteni i za razmjenu stajališta o ključnim pitanjima UN-a u predstojećem razdoblju.

'Bio je to sjajan razgovor. Pozvala sam ga da ponovno posjeti Hrvatsku koja mu je ostala u jako lijepom sjećanju', rekla je Grabar Kitarović dodajući da su razgovarali o odnosima Hrvatske sa BiH i Srbijom te o globalnim pitanjima. Podsjetimo, predsjednica Grabar Kitarović uputila je pismo glavnom tajniku UN-a pozivajući ga da poduzme sve korake kako bi osigurao da se haški optuženik Vojislav Šešelj vrati u haški pritvor. Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, aktualna pretendentica na funkciju glavne tajnice UN-a, tada je ocijenila da to pismo ne znači ništa jer je iskorišteno sve što se moglo iskoristiti.

'Ako ukinemo sve zapreke na putu osnaživanja žena, možemo osigurati budućnost za sve', poručio je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon koji je u uvodnoj riječi panela nabrojao sva dosadašnja ostvarenja na postizanju rodne ravnopravnosti, ali i ukazao na goleme poslove koje tek treba obaviti.

U svijetu je još pet zemalja koje nemaju nijednu ženu u parlamentu i osam država koje nemaju nijednu ženu u vladi, rekao je Ban i pozvao čelnike tih zemalja da oslobode put ženama.

Žene ne smiju biti zatočene u neznanju i na rubu, već im treba omogućiti ravnopravno sudjelovanje u svim aspektima ljudske djelatnosti, rekao je i zaključio da se razvojni ciljevi koje su Ujedinjeni narodi zacrtali mogu ostvariti samo uz punu ulogu žena u ljudskom razvoju.

Raspravu uoči Međunarodnog dana žena i na 20. godišnjicu prihvaćanja Pekinške deklaracije koja je potvrdila temeljno načelo da su prava žena i djevojaka 'neotuđiv, cjelovit i nedjeljiv dio univerzalnih ljudskih prava', otvorio je predsjednik Opće skupštine UN-a Sam Kahamba Kutesa