VIŠE HOSPITALIZIRANIH

Ove sezone značajan porast slučajeva gripe i upale pluća

06.03.2015 u 16:05

Bionic
Reading

U ovogodišnjoj sezoni respiratornih bolesti zabilježen je značajan porast slučajeva gripe i upale pluća zbog kojih je u zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević hospitalizirano oko 700 pacijenata, izjavila je u petak sanacijska upraviteljica Klinike Adriana Vince

U zadnjih šest mjeseci broj pacijenata s upalom pluća bio je čak 20 posto veći nego prethodne sezone, a hospitalizirana su 533 pacijenta s tom dijagnozom. Zbog gripe su u prva dva mjeseca ove godine hospitalizirana 174 oboljela, prosječne dobi 44 godine, a uzročnik je dominantno bio virus H1N1, rekla je Vince.

Na konferenciji je sudjelovao i ministar zdravlja Siniša Varga koji je podsjetio da program cijepljenja protiv gripe počinje svake jeseni. Pozvao je građane da se na vrijeme cijepe jer je to jedina sigurna mjera sprječavanja zaraznih bolesti.

Sanacijska upraviteljica također je predstavila projekt dogradnje Klinike za infektivne bolesti, financiran iz europskih fondova, u čemu će Ministarstvo zdravlja sudjelovati s dva milijuna kuna.

To bi, rekla je Vince, trebalo riješiti problem dotrajale infrastrukture te bolnice paviljonskog tipa, stare 120 godina, u koju se zadnjih 30 godina malo ulagalo.

U planu je izgradnja nove zgrade dnevne bolnice s radiologijom, novom jedinicom za intenzivno liječenje i suvremenim odjelom za liječenje bolesnika, ukupne površine 6789 četvornih metara.

"Za sada je definiran arhitektonski projekt, s tim da će projektnu dokumentaciju financirati Ministarstvo s dva milijuna kuna. Ukupna vrijednost projekta je oko 153 milijuna kuna, a izvedba će se financirati iz fondova EU", izjavila je Vince.

Projekt bi trebao biti dovršen u iduće dvije do tri godine, a već do kraja sljedećeg tjedna očekuje se objava natječaj za projektnu dokumentaciju.

"To uključuje rušenje najstarije zgrade, na čijem će mjestu biti izgrađen novi objekt. Projektna dokumentacija trebala bi biti gotova u listopadu, kada će se aplicirati za strukturne fondove EU. Nadamo se da bi početkom sljedeće godine mogli početi s izgradnjom, koja bi trajala oko dvije godine", rekla je Vince.

Klinika za infektivne bolesti danas ima 232 postelje, od toga 60 dječjih. U njoj se godišnje hospitalizira 7000 pacijenata i obavi 50.000 pregleda u Centralnoj prijamnoj ambulanti. Ukupno u Klinici radi 630 djelatnika, od kojih je 46 liječnika specijalista infektologa.