OSTOJIĆ I VARGA PREBACUJU LOPTICU

Tko je kriv za trgovinu smrtonosnim 'osvježivačima zraka'

06.03.2015 u 15:48

Bionic
Reading

Prebacuje li ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić lopticu svom kolegi Siniši Vargi i Ministarstvu zdravlja kada je u pitanju sankcioniranje vlasnika 'smart shopova' koji prodaju 'osvježivače zraka i soli za kupanje', nakon čije je konzumacije prije dva tjedna preminuo 15-godišnjak u Zagrebu? Iz njegove sinoćnje izjave proizlazi to da je policija potpuno nemoćna te da se čeka potez Varginog ministarstva

'Ako Ministarstvo zdravlja utvrdi da se radi o drogama i nečemu što ne može biti u prodaji, sigurno će to biti zapriječeno, bilo od Ministarstva zdravlja, bilo uz asistenciju policije', kazao je Ostojić za sinoćnji Dnevnik HTV-a. Dodao je da je Ministarstvo zdravlja zatražilo asistenciju Ministarstva unutarnjih poslova i Ravnateljstva policije. 'U tome im redovito asistiramo', dodao je Ostojić.

Time je Ostojić zapravo priznao da organi reda za sada ne mogu ništa protiv smart shopova koji godinama prodaju pripravke deklarirane kao osvježivači zraka ili soli za kupanje, a koji tinejdžerima služe kao jeftinija i znatno opasnija verzija marihuane.

Je li ovdje posrijedi političko prebacivanje odgovornosti i podbadanje Ministarstva zdravlja? U nekoj mjeri jest, no činjenica je da se sporni proizvodi godinama slobodno prodaju u trgovinama i preko interneta. Smart shop u kojem je nesretni 15-godišnjak kupio spornu supstancu jest zapečatila policija, no samo dok je istraga u tijeku. U međuvremenu su se isti osvježivači zraka nesmetano prodavali na desecima lokacija u Zagrebu i Hrvatskoj.

Za komentar Ostojićeve izjave zamolili smo Ministarstvo zdravlja, no odgovor još čekamo. Isto tako čekamo odgovor Ravnateljstva policije na pitanje o mogućnostima koje policija trenutno ima za suzbijanje ovakve vrste narkotika.


U međuvremenu se Varga oglasio s najavom da će uskoro biti dovršeno utvrđivanje udjela sintetičkih droga u pojedinim proizvodima opće potrošnje, nakon čega će se proizvodi s opojnim kemikalijama povući s tržišta. Varga je rekao da carina i sanitarna inspekcija Ministarstva zdravlja utvrđuju o kojim se proizvodima radi, a treba biti vrlo pažljiv u točnom utvrđivanju kemikalija kako bi se izbjegle sudske reperkusije.

Uvrštavanje neke nove ilegalne supstance koja se pojavi na hrvatskom tržištu na Popis droga očito je za domaće zakonodavce dugotrajan proces. Iako se takvi proizvodi godinama mogu kupiti kod nas, njihove aktivne tvari još se ne nalaze na Popisu droga za koji je odgovorno Ministarstvo zdravlja. Ako određene supstance nema na popisu, tada osobe koje ih raspačavaju ili konzumiraju ne mogu kazneno odgovarati sukladno Zakonu o suzbijanju zloporabe droga.

Tako je prije točno godinu dana provedena akcija u 14 smart shopova u devet hrvatskih gradova. Oduzeta su 74 uzorka, od kojih je u 66 uzoraka vještačenjem utvrđena neka nova psihoaktivna tvar.

'Na inicijativu Ureda za suzbijanje zlouporabe droga, u pripremi je i zakonska regulativa kojom će se dati osnova za sankcioniranje i postupanje nadležnih tijela u slučaju stavljanja na tržište i prodaje takvih tvari do trenutka njihovog stavljanja na listu droga', kažu nam iz spomenutog ureda. Dakle supstance iz osvježivača nisu na listi droga, a tek je započet proces kojim bi se omogućilo sankcioniranje i prije nego što neka supstanca završi na Popisu droga.

Policija u ovom slučaju doista ima vezane ruke, a vlasnici smart shopova neometano mogu prodavati proizvode sugestivnih naziva poput Magic dragon, Rainbow ili Spice.