DEJAN FIČKO

ZG Holding dobio novog šefa; evo što nam je rekao

06.03.2015 u 12:58

Bionic
Reading

'Kao građanina me najviše smetaju cijene usluga Zagrebačkog holdinga', kazao je za tportal Dejan Fičko, novoizabrani predsjednik Uprave ZGH. Fičko je nakon Slobodana Ljubičića i Ive Čovića treći predsjednik Uprave gradske megatvrtke te prvi koji je izabran temeljem javnog natječaja

Rođen 1975. u Borasu u Švedskoj, Fičko je srednju Tehničku školu Ruđera Boškovića završio u Zagrebu, kao i Ekonomski fakultet na kojem je magistrirao 2009. Punih deset godina, od 1999. do 2009, radio je u tvrtki Merkur; najprije kao komercijalist, pa kao voditelj područja za upravljanje proizvodima, a zatim kao komercijalni direktor. Potom je otišao u dugoselsku Ferramentu, tvrtku za obradu proizvoda od čelika, lima i gume, u kojoj je bio direktor, da bi 2013. preuzeo Pevec.

Kaže da mu je glavni motiv za prijavu na natječaj bila želja da pomogne gradu u kojem živi, ali i činjenica da je vođenje ZGH velik poslovni izazov.

'Riječ je o jednoj od najvećih tvrtki u Hrvatskoj i to je svakako izazov svakom tko je vodio kompanije', istaknuo je Fičko

Upitan pribojava li se toga da bi mogao biti najkraći predsjednik Uprave u povijesti, jer nije isključena opcija da će, ako Milan Bandić izazove prijevremene izbore, onaj tko postane novi gradonačelnik poželjeti postaviti svog čovjeka na čelo megatvrtke, odgovara da je spreman na sve opcije.

'Ne pribojavam se te opcije. U ovom trenutku tražim podršku svih političkih opcija kako za sebe tako i za izabrane članove Uprave, podršku za naš rad. Što će biti ako dođu izbori i što će odlučiti politika, ostaje za vidjeti. U tom slučaju spreman sam na sve, ali mislim da usluge građanima moraju biti ispred svega', istaknuo je Fičko.

O imenima četvero članova Uprave nije želio špekulirati, kazavši da će ona biti uskoro objavljena.

Na pitanje hoće li zajedno s Upravom krenuti u smjene direktora po gradskim poduzećima, kazao je da tu opciju ostavlja otvorenom.

'Sve ćemo to tek procijeniti, a sve ovisi o kompetencijama ljudi. Ukoliko dođe do toga, za ta mjesta raspisat će se javni natječaj i ljudi će se birati na način na koji sam izabran ja, kao i članovi Uprave', pojasnio je.

Kao jedan od većih problema u funkcioniranju Holdinga vidi njegov unutarnji ustroj te upravljanje ljudima.

'O tome što ćemo prvo napraviti, još je rano govoriti. Sasvim sigurno slijedi snimanje situacije, a nakon toga ćemo vidjeti. Nekoliko je ideja, ali o njima zasad ne bih govorio', kazao je Fičko.

Dodao je kako ga kao građanina koji koristi usluge Holdinga najviše smetaju cijene za ono što dobiva.

'Teško je reći je li cijena adekvatna usluzi, ali ćemo nastojati da ona bude takva. Ovo nije najava sniženja pojedinih cijena. Tek treba snimiti situaciju i vidjeti kako stoje stvari. Naravno, ako bude mogućnosti da za neku uslugu snizimo cijenu, to ćemo i napraviti', zaključio je Fičko.