TRI NAGRAĐENA RJEŠENJA

Ovako bi trebale izgledati nove registarske pločice

06.03.2015 u 14:43

Bionic
Reading

MUP je nakon savjetovanja s javnošču izabrao tri najprihvatljivija idejna rješenja dizajna registarskih pločica, koja bi trebala biti podloga za realizaciju izvedbenog rješenja te uvođenje novih registarskih pločica

Tri nagrađena rješenja djelo su Gordana Resana, tvrtke KVADRAT&KRUG i Nikole Đureka. U izradi čak dva od ta tri rješenja sudjelovao je i poznati hrvatski dizajner Boris Ljubičić. U rješenju tvrtke KVADRAT&KRUG je autor, a u rješenju Nikole Đureka je suradnik.

Ocjenjivački sud za provedbu natječaja za dizajn novih registarskih pločica, imenovan rješenjem ministra unutarnjih poslova i sastavljen od dva predstavnika Ministarstva unutarnjih poslova, dva predstavnika Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) i jednog predstavnika pravne osobe ovlaštene za tehničku izradu registarskih pločica ocijenio je 5. ožujka 2015. godine 59 pristiglih natječajnih radova i između njih odabrao tri najprihvatljivija idejna rješenja dizajna registarskih pločica.

Ocjenjivački sud je prilikom ocjenjivanja natječajnih radova prednost dao kreativnim, jasno strukturiranim, te profesionalno i suvremeno artikuliranim rješenjima, izvijestili su iz MUP-a.

Ukratko, kriteriji ocjenjivanja natječajnog rada bili su: komunikativnost, suvremenost, primjenjivost i originalnost.

Sva rješenja koja su pristigla na natječaj pogledajte OVDJE.

Gotovo sve vezano uz tablice građanima je na odabir, javlja RTL. Ako žele, mogu uz nadoplatu od 300-tinjak kuna uzeti prva dva slova koja žele pa se tako neće znati iz kojeg su grada. Jednako tako, netko iz Splita bez nadoplate može uzeti zagrebačke registracije.

Uvest će se i oznake za nove gradove, poput VG, koje će biti redovnih cijena.  Ipak, i dalje neće postojati registracije za baš sve gradove, no o tome se tek treba odlučiti.

Cijena nove registracijske tablice zasad nije utvrđena, ali će se nastojati da, unatoč novim elementima poput bar koda, ne odstupa značajno od dosadašnje cijene registracijske pločice, od osamdesetak kuna.

Predstavnica Hrvatskog novčarskog zavoda Marija Budimir rekla je da će cijene biti utvrđene nakon konačnog odabira izgleda pločice. Dodala je da je cilj da ne bude povećanja cijene, a ako se ono ipak dogodi iznosit će od pet do 10 posto. Prema sadašnjem cjeniku standardna tablica stoji oko 76 kuna, mijenjanje slova stoji tristo i nešto kuna, dok oko 6800 stoji postavljanje, primjerice imena.