FUŠERAJ ILI EKSTREMNI UVJETI

Je li normalno da bura odvali fasadu?

06.03.2015 u 12:54

Bionic
Reading

U Rijeci i Splitu orkanska bura nosila je i fasade. Riječki slučaj posebno je intrigantan jer se radi o novoj POS-ovoj zgradi u koju su zadnji stanari uselili prije nepuna tri mjeseca. Za splitsku fasadu izgleda da je bila kobna slabo pričvršćena reklama

Inženjer Zvonimir Sever, predsjednik Hrvatske komore inženjera građevinarstva, kaže kako se u slučaju događaja u Rijeci ne može odmah govoriti o fušeraju.

'Da je fasada pala pri nekom umjereno jakom vjetru, tada bih rekao da se radi o nekvalitetno napravljenom poslu. Ali ovdje govorimo o ekstremnim udarima vjetra koji nosi sve pred sobom. Dovoljno je i najmanje oštećenje na fasadi, možda ju je netko prije fizički oštetio, i tada se pri takvim ogromnim silama ona ruši kao domino', ističe Sever.


Među zgradama vjetar dodatno ubrzava, stvara se efekt cijevi i brzine su mnogo veće nego što to izmjere meteorolozi. Više ga, ističe, čudi slučaj u Splitu, gdje je fasadu zgrade na križanju Vukovarske i Dubrovačke ulice iščupala postavljena velika reklama.

'Alu profil reklame trebao je biti pričvršćen za zid, a ne za fasadu. Tad se to ne bi desilo', kaže Sever dodajući kako će se zbog sve ekstremnijih vremenskih uvjeta građevinska struka u primorskim dijelovima Hrvatske morati posebno pozabaviti na koji se način postavljaju fasade.

Za POS-ovo zgradu u Rijeci u naselju Pehlin zadužena je gradska Agencija za poticanu stanogradnju. Njezin ravnatelj Vladimir Benac na web-stranicama objasnio je kako je došlo do oštećenja fasade.

'Uzroke treba tražiti u oštećenjima koja su nastala još 5. i 6. veljače kada je uslijed naleta ekstremno jake olujne bure došlo je do odvajanja fasade, stiropora na pojedinim dijelovima građevine. Istog dana, objekt su pregledali predstavnici glavnog izvođača radova i izvođača fasaderskih radova. Utvrđeno je da je uslijed naleta bure došlo do odvajanja špaletnog profila od vodilice roleta te je zbog toga došlo do prodora vjetra uz špaletni profil i odvajanja stiropora.

Nastavno na nastali problem s fasadom, od izvođača radova zatraženo je da se od stručnih službi proizvođača sustava fasade koji je postavljen na objektu zatraži mišljenje zbog čega se odvojio stiropor od zida iako je sve učinjeno po pravilima struke, od projektanta i statičara da napravi proračun fasade u odnosu na jačinu bure koja je evidentirana 5. i 6. veljače te sukladno dobivenim podacima izrade elaborat sanacije fasade. Do dobivanja navedenih podataka i izrade elaborata sanacije, dana 24. veljače preventivno su izvedeni radovi učvršćenja fasade.

Nažalost, izvedeno učvršćenje očito nije bilo dovoljno da se odupre novom naletu orkanske bure uslijed kojeg je već načeta fasada konačno danas popustila naletima vjetra', napisao je Benac.

Inače u Hrvatskoj je u tijeku projekt Croskills koji financira Europska unija. Usmjeren je prvenstveno na obrazovanje građevinskih radnika kad je riječ o energetskoj učinkovitosti, a u sklopu njega bit će riječ i o načinu postavljanja fasada.

'Svaki proizvođač ima svoj sustav za postavljanje fasada. Radnici slijede njihove prospekte i sami se obučavaju. Projekt predviđa osnivanje nekoliko trenažnih centara gdje će radnici prolaziti obuku i dobivati licence. Osobito će to biti korisno za radnike koji se time bave 20-30 godina', kaže Sever.

Križanje Vukovarske i Dubrovačke u Splitu