BRAMMERTZ U ZAGREBU

Što je RH poduzela da bi pronašla topničke dnevnike?

28.09.2009 u 09:50

Bionic
Reading

Uoči današnjeg posjeta Hrvatskoj, gdje će pokušati riješiti nesuglasice s Vladom u vezi s topničkim dnevnicima koji su i dalje kamen spoticanja u odnosima s Haškim sudom, glavni haški tužitelj Serge Brammertz u ekskluzivnom intervjuu za Večernji list otkriva probleme koji i dalje narušavaju haško zadovoljstvo, nužno za otvaranje poglavlja pravosuđa

ZAGREB - Brammertz ističe da Haški sud još uvijek traži značajan broj ključnih vojnih dokumenata koji se odnose na operaciju Oluja, kao što je prošlog tjedna sudsko vijeće u predmetu 'Gotovina i drugi' konstatiralo u svom odgovoru Hrvatskoj. Obvezujući nalog koji je izdan u rujnu prošle godine još uvijek je na snazi.

Podsjeća da je u lipanjskom izvješću Vijeću sigurnosti UN-a i u dopisivanju s hrvatskim Ministarstvom pravosuđa zamolio  mjerodavna tijela da pojačaju nastojanja kako bi se pronašli nestali dokumenti. Spomenuti dokumenti koji nedostaju, naime, trenutačno su glavni problem u suradnji Hrvatske i Haškog suda, te ujedno i jedino pitanje koje Brammertz planira pokrenuti u razgovorima s predstavnicima Vlade.

'Želim čuti koje su dodatne mjere poduzete od svibnja. Sastat ću se i s glavnim državnim odvjetnikom Mladenom Bajićem, s kojim ću razgovarati o pitanjima suradnje koja je u tijeku, kao i o pitanjima koja se odnose na suradnju u regiji u pogledu istraga o ratnim zločinima. Državni odvjetnik Bajić pokrenuo je nekoliko projekata kako bi poboljšao vođenje predmeta vezanih uz ratne zločine i regionalnu suradnju s tim u vezi. Haško tužiteljstvo to snažno podupire', rekao je Brammertz.

Napominje da je cilj Haškog suda ispuniti sudski mandat i ne miješati se ni u jedan politički proces, pa ni u pristupanje Hrvatske EU-u. Dio njegovog mandata jest pobrinuti se i podsjetiti države na obvezu suradnje s Haškim sudom.

Što ako se ratni zločinci Ratko Mladić i Goran Hadžić ne pojave pred Sudom do 2012. godine, kada se on zatvara?

'Naš je prioritet Ratka Mladića i Gorana Hadžića privesti pred Međunarodni sud prije nego što se on zatvori. Uhićenje bjegunaca ostaje naš glavni prioritet. No ako se to ne dogodi, Vijeće sigurnosti UN-a već je nagovijestilo da će se uspostaviti mehanizam koji će preuzeti suđenja bude li to potrebno. Poruka bjeguncima vrlo je jasna: bez obzira na to gdje i kada budu uhićeni, sudit će im se pred međunarodnim sudom. No mislim da će biti uhićeni prije nego što Haški sud prestane raditi u sadašnjem obliku', zaključio je Brammertz.