BOLNICA NUDI STAN I VRHUNSKU PLAĆU

Apel uspio: Liječnik iz Irske vraća se u Dubrovnik!

06.03.2015 u 07:04

Bionic
Reading

Javni apel urodio je plodom: nakon što se ravnatelj Opće bolnice Dubrovnik dr. Jerko Ferri Certić požalio da mu je teško pronaći liječnike koji bi radili u tom gradu, čak i uz plaću veću od 20 tisuća kuna i osiguran besplatan smještaj, na adresu bolnice pristiglo je preko 250 upita za poslom. Iz svih dijelova Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine, Makedonije, Austrije i Francuske, pa čak i Ujedinjenih Arapskih Emirata

Certić je za tportal otkrio da je pronašao jednu akviziciju: radi se o vrlo stručnom traumatologu hrvatskog porijekla koji je trenutačno zaposlen u jednoj bolnici u Irskoj. S Ministarstvom zdravlja ovih dana će postići dogovor oko njegova zaposlenja, premda je i dalje na snazi Vladina zabrana novih zapošljavanja u javnom sektoru. Ministar Siniša Varga za Slobodnu Dalmaciju potvrdio je da 'nijednoj hrvatskoj bolnici ne bi zapriječio zapošljavanje deficitarnog kadra'.

'Imamo potrebu za vrhunskim osobljem, nogometnim rječnikom - ne za običnim igračima, nego za fantazistima i napadačima koji zabijaju puno golova', slikovit je ravnatelj dubrovačke bolnice. Od stotina pristiglih upita i molbi, objašnjava, tek u dva slučaja udovoljava se kriterijima koje su Dubrovčani sami postavili.

'Dakle, u našoj ustanovi imamo vrlo dobre liječnike i ostalo osoblje, a ovim putem tražimo plemenite stručnjake koji će pridonositi i podići našu uslugu na još višu razinu. Dubrovnik je prelijep grad, bolnica je dobra, a primanja su solidna. Preko donatora i sponzora osiguravamo i smještaj u elitnom dijelu grada', objašnjava dr. Certić.

On ima plaću od oko 18 tisuća kuna koja je u bolnici između tridesetog i četrdesetog mjesta po visini, dok liječnici znaju zaraditi i po 26 ili 27 tisuća kuna mjesečno, uz dodatnu zaradu od ljetnog zbrinjavanja gostiju s kruzera. U posljednjih nekoliko godina, naime, na ovaj način uprihođeno je čak šest milijuna eura - od čega je profitirala država, ali i sama bolnica te njezini liječnici.

Nakon traumatologa iz Irske, sljedeći cilj potrage jest vrstan pedijatar. Ravnatelj Certić posebno naglašava da ova akcija nikako ne znači da osoblje njegove ustanove ne vrijedi, dapače: u Dubrovniku imaju 16 specijalizanata, a uskoro će se raspisati natječaj za još deset. Zaposlili su i docenticu iz 'Svete Katarine', neurokirurga iz Zagreba, uskoro stižu i prinove s Rebra...

Direktan povod za njegov javni apel bilo je otkazivanje reumatologa koji je iz splitske bolnice dolazio na ispomoć te deficit kadrova na Urologiji. No problemi se rješavaju u toku: za gostujuće liječnike iz Splita i Rijeke osigurani su apartmani u sklopu bolnice, a za deficitarna polja polako se specijaliziraju domaći liječnici. Dubrovačka bolnica, inače, po razini usluge odskače nad ustanovama sličnog profila u Šibeniku, Varaždinu ili Puli, a izdvajanjem sustava zdravstva iz Državne riznice i fakturiranjem obavljenih usluga očekuje da će primati znatno više novca - 12,3 milijuna kuna mjesečno, umjesto dosadašnjih 9,8 milijuna.

'Moram kazati da sam gotovo zaprepašten interesom nakon apela, stigle su molbe iz svih dijelova Europe i svijeta. Moje mišljenje je da Hrvatska samo treba izgurati ove dvije godine nakon ulaska u Europsku uniju i početni šok koji nastaje odlaskom medicinskog kadra u inozemstvo. Vrlo brzo će se i oni uvjeriti da vani ne teče med i mlijeko i polako će se početi vraćati', uvjeren je ravnatelj dubrovačke bolnice.