SABOR O POLJOPRIVREDI

Reiner: U deset mjeseci uvezli smo kruha za 800 milijuna kuna

05.03.2015 u 12:47

Bionic
Reading

Saborski zastupnik HDZ-a Željko Reiner istaknuo je u četvrtak u saborskoj raspravi da je Hrvatska u deset mjeseci prošle godine uvezla kruha i pekarskih proizvoda za više od 800 milijuna kuna

U istom razdoblju, bilanca izvoza i uvoza poljoprivrednih proizvoda bila je negativna, samo svinjskog mesa uvezeno je za više od 1,2 milijardi kuna, a godišnje se gasi više od dvije tisuće obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG), upozorio je Reiner u raspravi o konačnom prijedlogu zakona o poljoprivredi.

Proizvođači su imali problema s izvozom jer je zabranjeno cijepljenje protiv svinjske kuge, što je rezultiralo drastičnim padom u sektoru svinjogojstva i proizvodnje svinja, odgovorila je zamjenica ministra poljoprivrede Snježana Španjol.

Vezano za sektor pekarstva, Španjol tumači da je lani po prvi put promijenjen standard za pšenicu iz 1954. godine.

'Zaokretom prema kvalitetnijoj proizvodnji i suradnjom s proizvođačima i otkupljivačima nadamo se da ćemo polučiti rezultate', odgovorila je zamjenica.

Zakonom o poljoprivredi po prvi se put stvara zakonski okvir za doniranje hrane socijalno ugroženima i ljudima u potrebi te u slučajevima katastrofa.

Hrana će se moći donirati i za životinje, a krajnji je cilj takve mjere spriječiti uništavanje velikih količina hrane, zaštita okoliša i pomoć krajnjim primateljima.

Rješava i pitanje korisnika poljoprivrednih poticaja, koji dosad nisu imali nikakvu zaštitu od ovrha računa. Sada se onemogućuje ovrha nad poticajima do iznosa od 50 tisuća kuna.

Zakonom se uspostavlja pravni okvir za povlačenje 800 milijuna eura na godinu iz europskih fondova za poljoprivredu i za ruralni razvoj, ponovila je Španjol.