Hrvatska STEGOVNA ODGOVORNOST

Prosvjednici u strahu od izbacivanja sa studija

Dio studenata Sveučilišta u Osijeku te zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti vrlo je uznemiren prijedlozima Pravilnika o stegovnoj odgovornosti koje su nedavno dobili na uvid

ZAGREB - Oni tvrde da predloženi pravilnici otvaraju mogućnost za uvođenje verbalnog delikta, pa bi studenti koji – kako glase sporne točke pravilnika – 'narušavaju izvođenje nastave i rada' te 'u javnosti narušavaju ugled fakulteta' mogli biti sankcionirani čak i izbacivanjem sa studija. Time se, pretpostavljaju studenti, nastoji u startu onemogućiti ponavljanje studentskih blokada fakulteta po uzoru na proljetne, piše Novi list.

Cvrtila demantira studente

Dekan FPZ-a Vlatko Cvrtila demantira studente, tvrdeći da nisu dobro pročitali prijedlog Pravilnika. 'To su bedastoće. Zaista, piše 'ometanje nastave', ali to se nikako ne odnosi na pokušaje blokade ili druge kolektivne akcije studenata. Pravilnik služi tome da se kažnjavaju studenti koji prepisuju ispite i seminare te ne znam zašto pokušavaju sabotirati čitav Pravilnik. Oni pušu na hladno, nikada nismo zabranjivali prosvjede, niti sadašnjoj upravi pada na pamet da to pokuša. U slučaju da dođe do studentskih kolektivnih akcija, tvrdim da neće biti nikakvog kažnjavanja studenata', zaključio je Cvrtila.

'Za sada taj prijedlog Pravilnika nije prihvaćen jer smo mi u javnosti počeli podizati buku te je Pravilnik poslan Studentskom zboru (SZ) našeg sveučilišta na očitovanje. Kako zbor nije imao kvorum, to nije prihvaćeno. Odlučeno je da do sljedećeg tjedna Odbor za izradu kritike SZ-a uputi primjedbe na prijedlog Pravilnika, pa ćemo vidjeti što dalje', rekao je student iz Osijeka, koji želi biti anoniman. Prema njegovim riječima, sporne odredbe Pravilnika naprosto su 'monstruozne'.

'Pravilnik otvara mogućnost izbacivanja studenata s fakulteta zbog ometanja nastave. No nevjerojatno je da će se kažnjavati 'narušavanje ugleda fakulteta', iako u Kaznenom zakonu RH nema osnove za kažnjavanje povrede časti i ugleda. No ono što je zaista strašno jest da se predviđa mogućnost da stegovni sud izriče privremene mjere kažnjavanja do okončanja postupka, što je kršenje pretpostavke nevinosti! Drugim riječima, ja mogu izgubiti godinu zbog stegovnog postupka, a da me se na kraju proglasi nevinim', ogorčen je student.

I na zagrebačkom Fakultetu političkih znanosti (FPZ) Pravilnik za sada nije prihvaćen, no, tvrde studenti, izvjesno je da će se to dogoditi.

'Prihvaćanje spornog prijedloga odgođeno je za listopad i sljedeće fakultetsko vijeće, no najvjerojatnije se neće previše mijenjati, dojam je da se profesorima prijedlog svidio te je tek upućen na nešto preciznije formuliranje', kaže studentica FPZ-a. U prijedlogu Pravilnika tog fakulteta barem nema odredbe o privremenim mjerama kažnjavanja. Studenti tog fakulteta za sada ne planiraju prosvjedne akcije, ali ni ne isključuju tu mogućnost.  • Sviđa vam se članak? Preporučite ga prijateljima putem ovih servisa:
  • Pošaljite mailom
Čitajte još