UPOZORAVA NA POSLJEDICE

Milanović poručio Bavarcima: Ne igrati se s kunom!

05.03.2015 u 11:48

Bionic
Reading

Premijer Zoran Milanović uoči današnje sjednice Vlade imao je potrebu odgovoriti na izjave Hans-Wernera Sinna, predsjednika bavarskog instituta IFO koje su se pojavile posljednjih dana u medijima, koji piše gospodarski program HDZ-a, a po kojem je jedan od načina izlaska iz krize - devalvacija kune

Milanović je, kako je rekao, osjetio potrebu održati predavanje, jer smatra da oni koji zazivaju devalvaciju nacionalne valute nisu čak ni populisti, već ne razumiju temelje ne kojima gospodarstvo funkcionira.

'Hrvatska dvadeset godina brani tečaj kune i to radi relativno lako i uspješno. Obranu radi Hrvatska narodna banka (HNB), ulog je ogroman. S obzirom na to da smo čuli da neki razmišljaju o rušenju kune u odnosu na euro, ponovit ću dvije stvari: to bi uzrokovalo ogromne probleme svima koji imaju kredite u eurima i švicarskim francima, a ono što je veći problem je stvaranje iluzije da se na taj način može postići konkurentnije gospodarstvo. To mogu napraviti države koje su na početku industrijskog razvoja; Hrvatska to nije, Hrvatska se bori za ulazak u kategoriju stvarno razvijenih zemalja i to se ne radi tako da izvoziš jeftine trupce i poluproizvode i onda konkuriraš niskom cijenom', kazao je Milanović i dodao da države koje su to napravile poput Grčke, prije nego što su uvele euro, platile su visoku cijenu.

Drži da je Hrvatska naročito konkurentna u turizmu što postiže visokom kvalitetom usluge.

'To je jedini način, a da biste time konkurirali, morate puno ulagati. U ovom trenutku ulaže se preko milijardu eura. Ulažu privatni poduzetnici plus država koja ulaže u infrastrukturu. Taj se novac mora vratiti, a ne može se vratiti tako da se ruši nacionalna valuta. Imamo dva problema - dugove građana i poduzeća koji istog trenutka rastu. Stvara se iluzija da bismo bili konkurentniji. Bili bismo pola godine do godinu dana, a onda bi se našao netko jeftiniji. Nema puno država koje mogu ponuditi ono što Hrvatska može, posebno u turizmu, ali ne samo u njemu; tu je brodogradnja i metalna industrija. U turizmu smo među najboljima. U njemu se zarađuje samo ulaganjem i višim cijenama', istaknuo je Milanović.

Zamolio je sve one koji se poigravaju time da shvate da to može imati utjecaj na investitore, povjerenje u Hrvatsku, stabilnost financijskog sustava i na sposobnost HNB-a.

'Ne se igrati s kunom; tu mantru slušamo 20 godina i nećemo nikad krenuti tim putem. To nije populizam, nego temeljno nerazumijevanje hrvatskog gospodarstva i puteva kojima se može ići naprijed. To je samo veća konkurentnost, a ne niže cijene, plaće i kupovna moć kako bismo se izjednačili s nekim afričkim državama. Neki investitori i konzultanti to žele, ali hrvatska politika i vlada to neće dopustiti', zaključio je Milanović.