KAOS NA JADRANU

Orkanska bura ruši sve pred sobom

05.03.2015 u 11:36

  • +25

Olujni udari bure stvaraju probleme

Izvor: Pixsell / Autor: Dino Stanin

Bionic
Reading

U Dalmaciji puše orkanska bura s udarima više od 180 kilometara na sat, a na Krčkom mostu izmjerena je maksimalna brzina vjetra od oko 200 kilometara na sat. Zbog prevrnutog kamiona s prikolicom za promet je zatvorena cesta Solin - Klis. Za promet je zatvoren i Paški most, u gradu Pagu bura je okrenula parkirani automobil kod crkve sv. Jurja i u more je pobacala plastične eko kontjenere, a oko 9,30 sati nestalo je električne energije. U Rijeci je odlomljena fasada s novih POS-ovih stanova na Hostovu brijegu, dignut krov zgrade Osnovene škole Jelenje-Dražice. Dok se na zgradu Psihijatrijske bolnice u Lopači srušilo stablo...

Orkanska bura posla je dala i vatrogascima. U gradu Zadru pola sata iza ponoć pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Zadar uklanjali su stablo koje je palo u Kožinu, a jutros su na prometnici u Biogradu također morali uklanjati srušeno stablo.

Zbog orkanske bure koja puše na zadarskom području u četvrtka prijepodne zatvoreni su svi cestovni smjerovi za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz unutrašnjosti prema Dalmaciji.

Također za sav promet zatvorena je autoceste A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje, državna cesta D-54 Maslenica-Zaton Obrovački, Jadranska magistrala D-8 između Bakra i Svete Marije Magdalene i Paški most.

U prekidu je trajektna linija Prizna-Žigljen, te na zadarskom području Biograd-Tkon i katamaran Ist-Molat-Zadar.

Zbog prevrnutog kamiona s prikolicom za promet je zatvorena cesta Solin - Klis. Ozlijeđena je jedna osoba koja je kolima hitne medicinske pomoći prevezena u splitski KBC. Očevid je u tijeku.

Orkanska bura stvorila je probleme i na riječkom području.
Prevrtala je kontejnere i rušila stabla, stvarajući prometne teškoće u gradu. Informacija o ozlijeđenima zasad nema, doznajemo iz riječkog Centra 112, no nekoliko je škola danas zatvoreno. Orkanska bura odlomila je fasadu s novih POS-ovih stanova na Hostovu brijegu u Rijeci. Stanovi su useljeni lani u prosincu.

Na Krčkom mostu izmjerena je maksimalna brzina vjetra od oko 200 kilometara na sat. Vjetar je dignuo krov zgrade Osnovene škole Jelenje-Dražice u Dražicama, te su djeca evakuirana. Na zgradu Psihijatrijske bolnice u Lopači srušilo se stablo, no nitko nije ozlijeđen, izvijestio je Novi list

U Lici, pak, snijeg - nošen orkanskom burom otežava promet plitvičkom magistralom
, a u cijeloj Lici na snazi su zimski uvjeti i zabrana za tegljače i kamione s prikolicom.


Nevrijeme na Makarskom primorju, uz orkanske udare bure

Kišno nevrijeme praćeno vrlo jakim vjetrom zahvatilo je u četvrtka ujutro Makarsko primorje, bura puše prosječnom brzinom od 70-tak, a s orkanskim udarima i više od 140 kilometara na sat.

U zadnjih 12 sati palo je 17 litara kiše po metru četvornom.

Zbog olujnog vjetra od jutros su u prekidu trajektne linije Makarska - Sumartin na otoku Braču i Drvenik – Sučuraj na otoku Hvaru.

Bura je također, prema informaciji Gradskog centra Osejava u Makarskoj, pričinila manje štete u gradu na prometnim znacima, kioscima, reklamnim panoima i tendama.

Na najvišem biokovskim vrhu Svetom Juri od sinoć pada snijeg, doznaje se od dežurnog tehničara na odašiljaču HRT na Biokovu. Temperatura se spustila na minus 5,5 stupnjeva Celzija, visina snijega je tridesetak centimetara, a u nanosima i do pola metra.

Ceste na cijelom Primorju su mokre i skliske pa se vozačima preporučuje oprezna vožnja posebice kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, na državnoj cesti D8 kod Baškog Polja te na brzoj prometnici od Baškog Polja do južnog ulaza u tunel Sveti Ilija u Bastu zbog mogućih jakih bočnih udara vjetra.

RTL Autor: RTL

Video: Ivo Čagalj / PIXSELL

Splitski sajam Gast danas se neće održati!

'Zbog najvećeg stupnja meteo upozorenja, ekstremnih vremenskih uvjeta, najavljenih jakih udara bure i pijavica, prema preporuci meteorologa sajam GAST danas neće raditi', poručili su organizatori.

Vjetar je urušio dio krova tvrtke Dalmex, a Gornja Podstrana i Korešnica ostale su bez struje.

U Omišu je bura potopila barku u lučici, a u Strožancu je jednu barku odnijela nasred ceste. Na Braču je čak palo i malo snijega. Splitski centar 112 do 10 sati ujutro zaprimio je više od 200 poziva.

U Kaštelanskom zaljevu pluta brodski kontejner. Ne zna se s kojeg je broda i kada je pao u more, a brodovi Lučke kapetanije odmah isplovili kako bi ga oteglili, izvijestio je Večernji list

Vremenska prognoza

U većem dijelu Hrvatske slijede nove oborine, ponegdje i obilne, osobito u južnijim krajevima, ali i u istočnima će se do navečer mjeriti i više od 20 litara, pri čemu će osim kiše biti i snijega, koji će većinom stvarati snježni pokrivač, ponajprije u gorju i veći od 5 centimetara, najavili su prognostičari.

Spektakularni oblaci

Na stranici portala Crometeo objavili su spektakularne fotografije oblaka, a koji su najavili nadolazeću ciklonu Rea u srijedu. U stručnoj literaturi ti se oblaci nazivaju 'undulatus asperatus' (grubi valovi). Najljepši primjerci snimljeni su na splitskom području.