VISOKI SUSRET

Kolinda Grabar Kitarović za dva tjedna s Angelom Merkel

05.03.2015 u 11:26

Bionic
Reading

Za dva tjedna, odnosno 17. ožujka predsjednica Kolinda Grabar Kitarović posjetit će Njemačku te će se susresti s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom , izvijestili su iz Ureda predsjednice

Susret Kolinde Grabar Kitarović i Angele Merkel prvi je susret predsjednice s jednom od najmoćnijih svjetskih liderica, no s njemačkom kancelarkom predsjednicu veže i pripadnost europskim demokršćanima.

Merkel joj je, podsjetimo, dala podršku na samom početku kampanje, kada je još bila dužnosnica u NATO-u. Naime prilikom NATO-ova summita u Walesu prošle godine Kolinda Grabar Kitarović izvijestila je svjetske vođe o namjeri da se kandidira za funkciju na Pantovčaku.

'Predsjednik Obama mi je ponudio niz korisnih ideja, a njemačka kancelarka Merkel ohrabrila me na mom putu da budem prva žena predsjednica u RH. Razgovarala sam i s britanskim premijerom Cameronom o Hrvatskoj u EU, a Jose Manuel Barroso, predsjednik Europske komisije, poručio je da će me nazvati nakon summita jer imamo brojne teme za razgovor. Njihove podrške su poticajne i zahvalna sam svima na lijepim željama', kazala je tada predsjednica.

Iako je prva država koju je posjetila kao predsjednica bila BiH, u jednoj od TV debata u kampanji Kolinda Grabar Kitarović zaželjela si je prvo posjetiti Njemačku. U spomenutoj debati Angela Merkel je predsjednici bila na pameti u odgovoru na pitanje kojeg državnika najviše cijeni, stoga će biti zanimljivo vidjeti o čemu će sve razgovarati ove dvije državnice.