EU ZAPOČINJE PROCJENU

Vlada pripemila sve za ulazak u Schengen

04.03.2015 u 17:18

Bionic
Reading

Na dnevnom redu Vlade u četvrtak je prijedlog zaključka o prihvaćanju Izjave o spremnosti za početak postupka Schengenske evaluacije, o čemu će i na konferenciji za novinare nakon Vladine sjednice govoriti ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić

Zaključkom Vlade, naime, prihvaća se Izjava o spremnosti za početak postupka Schengenske evaluacije i ovlašćuje se ministra Ostojića da Izjavu preda nadležnim tijelima Europske unije radi pokretanja i programiranja schengenskih evaluacija tijekom 2016. godine.

Predajom Izjave Hrvatska će se formalno deklarirati spremnom za postupke schengenskih evaluacija s 1. srpnja 2015. godine

Smisao evaluacijskog mehanizma je, osiguranjem visokih jedinstvenih standarda, održati međusobno povjerenje država članica Schengenskog područja, a time i održavanje područje bez kontrola na unutarnjim granicama. Mehanizam se temelji na uskoj suradnji između Europske komisije i država članica.

Mehanizam evaluacije i praćenja obuhvaća sve aspekte schengenske pravne stečevine - učinkovitu i djelotvornu primjenu mjera od strane država članica na vanjskim granicama, viznu politiku, Schengenski informacijski sustav, zaštitu podataka, policijsku suradnju, pravosudnu suradnju u kaznenim stvarima, odsutnost granične kontrole na unutarnjim granicama.

Na dnevnom redu sjednice je i prijedlog odluke o davanju suglasnosti Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), za nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva za 2015., za zbrinjavanje cjepiva po isteku roka uporabe, te za prenesene neizvršene obveze iz 2014. godine.

Temeljem te odluke HZJZ će provesti postupke javne nabave za nabavu, pohranu i distribuciju cjepiva za 2015. iz Programa obveznih cijepljenja u Republici Hrvatskoj protiv difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize, ospica, zaušnjaka, rubeole, tuberkuloze, hepatitisa B i bolesti izazvanih s haemophilus influenzae tipa b i Programa imunizacije, seroprofilakse i kemoprofilakse, te za zbrinjavanje cjepiva kojima je istekao rok uporabe.

Na dnevnom redu je i negativno mišljenje Vlade na prijedlog zastupnika HSP dr. Ante Starčević Ivana Šumunovića da se uvedu vize za građane Republike Srbije, kao posljedica nedjelovanja Vlade Republike Srbije na aktivnosti ratnog zločinca Vojislava Šešelja.