JOŠ JEDNA MINISTRICA NA PANTOVČAKU

Vesna Pusić s predsjednicom bistrila vanjsku politiku

04.03.2015 u 15:37

Bionic
Reading

Nakon susreta s ministrom obrane Antom Kotromanovićem i ministrom gospodarstva Ivanom Vrdoljakom predsjednica Kolinda Grabar Kitarović susrela se danas i s prvom potpredsjednicom Vlade te ministricom europskih i vanjskih poslova Vesnom Pusić, priopćeno je iz Ureda predsjednice

'Susret je iskorišten za razgovor o ključnim vanjskopolitičkim pitanjima i projektima s posebnim naglaskom na suradnju u okviru Europske unije, kao i području jugoistočne Europe. Dogovoreni su modaliteti daljnje suradnje i redovite razmjene mišljenja radi usklađenog vanjskopolitičkog djelovanja', stoji u kratkom priopćenju Ureda predsjednice.

Podsjetimo, iako se premijer Zoran Milanović i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović još nisu uspjeli dogovoriti oko susreta, nekoliko ministara već je pohodilo Pantovčak. Među njima je i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak, a sada i Vesna Pusić.

Susret Pusić i nove predsjednice nije preveliko iznenađenje jer je šefica diplomacije još krajem siječnja u izjavi novinarima rekla kako joj je Kolinda Grabar Kitarović izrazila želju za razgovorom.

Odnosi Vesne Pusić i Kolinde Grabar Kitarović spominjali su se i nakon izborne pobjede i priprema za inauguraciju. Tada su se u medijima pojavili napisi kako Ministarstvo vanjskih poslova opstruira organizaciju inauguracije, no to je opovrgnula i Pusić, ali i tim Kolinde Grabar Kitarović.

Nakon pobjede na izborima Pusić je, za razliku od njezinog šefa Milanovića, čestitala Kolindi Grabar Kitarović, no jasno je dala do znanja što misli o njoj. Kazala je kako je Kolinda Grabar Kitarović do pobjede bila glasnogovornica radikalnog dijela HDZ-a. 'No s obzirom da su mi najvažniji interesi hrvatskih građana, vjerujem da će prestati s tom praksom i biti predsjednica svih', kazala je tada Pusić te još jednom istaknula da predsjednica neće imati utjecaja na rad Vlade.

Buduću kohabitaciju Vlade i predsjednice Pusić je komentirala i u intervjuu Jutarnjem listu.

'Po ovome što smo do sada vidjeli, bojim se da će je njezina stranka pokušati koristiti kao svoju glasnogovornicu. Ako se gospođa Grabar Kitarović postavi kao prava predsjednica Hrvatske, a to znači i onog dijela populacije koji za nju nije glasao, to će biti dobro za sve nas - i građane i zemlju i HDZ. Kad bih gledala usko stranački, navijala bih da bude glasnogovornica HDZ-a. Ali ne mogu, jer znam koliko je važno da predsjednik štiti interese svih građana. U ulozi predsjednice svih koristit će i HDZ-u, ali u ulozi glasnogovornice HDZ-a na poziciji predsjednice države štetit će svima', rekla je Pusić tada.