ŠEF HND-A TVRDI

'Hajka na Elizabetu Gojan je politička'

04.03.2015 u 13:09

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo ocjenjuje da urednica i novinarka HRT-a Elizabeta Gojan već dva tjedna trpi brojne, a velikim dijelom potpuno neopravdane kritike zbog načina na koji je na Hrvatskoj televiziji vodila i komentirala predsjedničku inauguraciju Kolinde Grabar Kitarović

'Naravno, posao svakog novinara je javan, odgovoran posao i kao takav u svako je vrijeme izložen javnosti. No kad se pogleda sve što je o HRT-ovom prijenosu predsjedničke inauguracije dosad izrečeno i napisano, da i ne govorimo o neviđenim uvredama pa i prijetnjama Elizabeti Gojan na društvenim mrežama, riječ je o hajci koja, očito je, nije pokrenuta zbog prekršenih profesionalnih novinarskih načela nego zbog političkih razloga', smatra Zdenko Duka, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.


Smatra da je riječ o političkim razlozima koji su na tragu najava u Hrvatskom saboru da će eventualna nova vlast, poslije parlamentarnih izbora, ‘pomesti sve’ na javnoj televiziji. (Tu je izjavu izrekao HDZ-ov Dujomir Marasović, op.a.)

'Sve to, naravno, može utjecati i utječe i na disciplinske postupke koji su na HRT-u pokrenuti protiv Elizabete Gojan i Hloverke Novak Srzić zbog toga što su u povodu prijenosa predsjedničke inauguracije, bez odobrenja pretpostavljenih, davale izjave u javnosti. HND se odlučno protivi tom postupku koji može rezultirati i izvanrednim otkazom. Ističemo da su novinari javne osobe i da bi trebali imati pravo slobodno istupati u javnosti te zbog toga pozivamo glavnog ravnatelja HRT-a da obustavi te disciplinske postupke', poručuje Duka.