INAUGURACIJA NA MARKOVU TRGU

Vijeće svu krivicu svalilo na Elizabetu Gojan

03.03.2015 u 15:46

Bionic
Reading

Gotovo četiri sata trajala je sjednica Programskog vijeća HRT-a na kojoj je najviše vremena potrošeno na praćenje predsjedničkih izbora i inauguracije predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

Vijeće je konačnici, s osam glasova za i dva protiv, donijelo zaključak kako ocjenjuje da je u emisiji o inauguraciji 'unatoč vrsnoj tehničkoj organizaciji projekta, zbog nedostatka uredničke pripremljenosti došlo do iznošenja neprovjerenih podataka, do izostanka stilski neobilježenog načina komentiranja i do neprimjerenih komentara'.

Vijećnik Ivica Maštruko nije ništa loše vidio u osebujnom stilu voditeljice. Smatra da je mogla, a nije, spomenuti kako se neprilično datum inauguracije pomaknuo tri dana unatrag s Čiste srijede na dan riječkog karnevala ili podatak da je na isti datum na istom trgu pogubljen Matija Gubec. Reagiranja gledatelja temelje se, napomenuo je Maštruko, na političkim, svjetonazorskim i ideološkim stavovima, a u drugom je planu u njima neprofesionalnost. Što se tiče peticije 69 zaposlenika HRT-a, ni tu se, drži, ne progovara o profesionalizmu, nego se njome pokušava dezavuirati Elizabetu Gojan koja je vodila inauguraciju.

Iako se spominjalo da ona nije jedini krivac za loše odrađen posao te da bi sankcije trebali snositi i njeni nadređeni, koji joj za vrijeme prijenosa nisu sugerirali da bi trebala malo spustiti tenzije, to u konačnici nije ušlo u zaključak pa ispada da je Gojan, kojoj zbog naknadnih istupa u medijima visi otkaz nad glavom, jedini krivac za loš odrađen posao.

Na pitanje novinara, nakon sjednice, zašto Gojan zbog istupanja u medijima prijeti otkaz, posebno kada se zna da su istupi bili u funkciji vlastite obrane nakon brojnih napada, Goran Radman, glavni ravnatelj HRT-a, kazao je da 'sve što se po tom pitanju treba znati piše u Kodeksu HRT-a'.

Upitan kada bi procedura u slučaju Gojan mogla biti okončana, kazao je da je ona u tijeku i da s tim ne može špekulirati.

Vijećnica Neda Ritz založila se kazna ne bude drakonska i podsjetila da postoji cijeli niz kazni koje mogu prethoditi prije negoli se nekom uruči otkaz.

Tijekom sjednice više puta je zaiskrilo na relaciji Saša Runjić, ravnatelj programa HRT-a i Jozo Barišić, član Vijeća i novinara s Prisavlja. Osim inauguracije, za koju drži da je sramotno odrađena pa je postavio pitanje odgovornosti nadređenih, Barišić drži i da je predsjednička kampanja odrađena pristrano u korist Ive Josipovića.

Vijeće je također raspravljalo i o modelima i mogućnostima cross promocije u programima HRT-a, s čim u vezi je ravnatelj Runjić rekao kako je serija Crno - bijeli svijet, čije je emitiranje započelo u ponedjeljak, dobar primjer kako će se crosspromocija raditi i ubuduće.