NEDJELJOM U DVA

Mandić izvrijeđao Keruma i 'vlaje'

27.09.2009 u 15:47

Bionic
Reading

Aleksandar Stanković, nakon bure koju je izazvalo prošlotjedno gostovanje Željka Keruma, ove se nedjelje odlučio iskupiti te je u goste pozvao Igora Mandića

'Izabran je, ali ne predstavlja Split, nego vlaški dio splitskog pučanstva, bez uvrede ikome. On je građanin iz Ogorja kraj Muća i predstavlja pretežno taj element i teško da bi mogao osnovati građansku stranku, možda mućkarošku ili vlašku, ali građansku teško', komentirao je 'kozmopolit' Mandić Keruma.

No unatoč svojoj kulturi, Keruma je proglasio 'seljačinom', uvrijedivši time sve koji su za njega glasali, a njegove izjave nisu bile mnogo drugačije od Kerumovih. Samo što se Mandić nije okomio na Srbe, već je s 'građanskog' pijadestala vijeđao 'vlaje' i njihovog predstavnika Keruma, pokazavši kako ima dvostruke kriterije.

Ovaj pisac, književni kritičar i polemičar potom se retorički zapitao: 'Kako bi mu se što i dogodilo, kada koljač Srba prima plaću zastupnika i hoda mirno po Bosni i Hercegovini. Pa onda jedan građanin iz Ogorja može slobodno reći da Srbi moraju znati gdje im je mjesto.'

'Kerum dolazi iz Muća kao blesavo djetinje lane i ne zna da je na tome (pitanju Srba op.a.) stigma, ali onda neka se ne bavi gradom i politikom, nego neka prodaje meso i igračke', zaključio je Mandić dodavši da je Tuđmanova politika išla za rješavanjem pitanja Srba u Hrvatskoj kao što je Hitler išao riješiti pitanje Židova u Njemačkoj. Hoće li Mandić, kao Kerum, biti prozvan zbog govora mržnje?

Mandić je nastavio sa svojim idejama pa je kazao kako je za ponovnu uspostavu federacije između Hrvata i Srba, dodavši da bi trebali živjeti u jednoj državi. Stanković ga je podsjetio, jer je Mandić očito zaboravio, kako je u bivšoj državi čije stvaranje zaziva, dvanaest godina imao zabranu pisanja i javnog istupanja.