ODBACIO OPTUŽBE

Karamarko: Ne zagovaram podjelu BiH

02.03.2015 u 16:37

Bionic
Reading

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je kako u cijelosti podupire cjelovitost BiH i ravnopravnost svih naroda koji u njoj žive odbacivši istodobno oštre kritike što su ih na njegov račun uputile neke političke stranke iz te zemlje optuživši ga, među ostalim, i za zagovaranje podjele BiH po etničkim osnovama, objavila je u ponedjeljak privatna novinska agencija "Partia" čije je sjedište u Sarajevu

"Jaka i stabilna Bosna i Hercegovina jednako je važna koliko za ljude koji žive u njoj, toliko i za nas. Bosnu i Hercegovina smatram drugom domovinom Hrvata", izjavio je Karamarko, a agencija dodaje kako je uz to zatražio ispriku od političkih stranaka koje su ga optužile za ratnohuškačke izjave.

Takvu kvalifikaciju na njegov račun iznijeli su iz stranke Demokratska fronta (DF), na čijem je čelu Željko Komšić, a sve zbog pisma potpore što ga je Karamarko uputio Hrvatskom narodnom saboru (HNS) koji je protekle subote na zasjedanju u Mostaru razmatrao položaj hrvatskog naroda u BiH.

HNS je pritom usvojio deklaraciju kojom se zalaže za federalizaciju BiH, što su neke političke stranke protumačila kao ustrajavanje na zahtjevima za uspostavu trećeg entiteta.

"Poručio bih gospodi da pročitaju moje pismo u cjelini. Vidljivo je da nigdje ne spominjem nikakvu podjelu Bosne i Hercegovine. Ja sam za jedinstvenu i cjelovitu BiH s ustavnopravnom i institucionalnom ravnopravnošću sva tri naroda podjednako. Svako rješenje koje ne polazi od tog standarda za mene nije prihvatljivo", izjavio je Karamarko.

Karamarko drži kako je stoga važno da sva tri naroda u BiH što prije sjednu za stol, da se dogovore oko stvari koje su trebale biti odavno riješene, a da se nakon toga hitno krene u stvaranje boljeg životnog ambijenta u BiH.

"Idemo najprije riješiti situaciju u Federaciji BiH, donijeti dugoročne dogovore, kreirati suživot između Hrvata i Bošnjaka, kreirati zajedničku budućnost. Nakon toga, treba razgovarati sa srpskim predstavnicima", predlaže predsjednik HDZ-a.

Na pitanje podrazumijeva li federalizacija koju je HNS spomenuo u svojoj deklaraciji po njegovu sudu i federalizaciju koja uključuje i teritorij Republike Srpske, a ne samo Federacije BiH, Karamarko je odgovorio kako u BiH "nema nedodirljivih".

Ono što u Bosni i Hercegovini jedino treba biti nedodirljivo jest ravnopravnost i sloboda svih građana. I, ono što je najvažnije, kvaliteta života. To je jako bitno. Ali, da bi se to dogodilo prvo moramo riješiti stvari koje su trebale biti davno riješene u našoj, kako je ja zovem, drugoj domovini Bosni i Hercegovini - ravnopravnost hrvatskog naroda po načelima koja sam naveo", izjavio je Karamarko.