MILANOVIĆ POSLAO PISMO

Supruga ubijenog Davida Hainesa otkriva što je proživjela

02.03.2015 u 10:35

Bionic
Reading

Prvi put nakon objavljivanja identiteta prvog krvnika tzv. Islamske države, Mohammeda Emwazija, poznatijeg pod imenom Jihadi John, za hrvatsku javnost progovorila je supruga smaknutog humanitarca Davida Hainesa. U ekskluzivnom razgovoru za N1 Dragana Haines otkriva da se namjeravala za pomoć u spašavanju Davida obratiti premijeru Zoranu Milanoviću i tadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću, ali je dobila poruku da to ne čini

Sve informacije za vrijeme Davidovog zarobljeništva dobivala je preko njegovog brata koji je kontaktirao s britanskim ministarstvom vanjskih poslova. 'Sa mnom direktno nikad nitko nije kontaktirao. Sve informacije koje sam dobivala bile su iz druge ruke', ustvrdila je Haines.

Na pitanje je li imala podršku izvan obitelji te jesu li je nazvali premijer ili predsjednik države, odgovorila je da od predsjednika nije dobila ništa, a premijer Milanović poslao joj je pismo sućuti nakon Davidove smrti. Nitko je nije posjetio.

'Čak sam preko Davidovog brata nudila da pokušam direktno doći do premijera ili predsjednika, budući da Britanci imaju pravilo da ne pregovaraju s teroristima i da ne nude otkupnine, kako bi Hrvatska sudjelovala u pregovorima, no poruka je bila: 'Ne, nemoj ništa raditi. To samo može ugroziti njegov život.' I onda sam se našla između dvije vatre - želite napraviti nešto, a to može ugroziti njegov život. Što tada napraviti? To je nešto s čime moram živjeti cijeli život. Da sam ipak pokušala, možda bi pristali na otkupninu i možda bi David danas bio s nama', rekla je Dragana Haines.


Inače, smatra da bi trebalo ograničiti pojavljivanje terorista tzv. Islamske države u medijima jer je upravo to ono što oni žele - zaplašiti cijeli svijet. Nevjerojatno joj je to da, uz svu vojnu snagu koju imaju SAD, Velika Britanija, Francuska, Italija i Njemačka, tridesetak tisuća islamskih boraca sije toliko zla te se pita postoji li uopće volja da se oni zaustave.

Zamjera Amerikancima to da su u srpanjsku akciju spašavanja krenuli s nedovoljnom količinom informacija i strahuje da je upravo ta neuspjela akcija potaknula sve ono što se naknadno dogodilo. 'Ako se kreće u akciju spašavanja, moraš znati svaki milimetar, no opet, ovo je bio kaubojski način', ocijenila je Dragana Haines.

'Smrt je sama po sebi težak događaj, ali način na koji smo izgubili Davida je previše strašan', kazala je, dodajući da za Davida jako često pita i njihova petogodišnja kći Athea, za koju se nada da će na neki način nastaviti njegovo djelo.

Uspjela ju je zaštititi od strašnih snimaka i medijskih izvještaja, a mijenjala je TV program kad bi se pojavilo nešto na TV-u. 'Ne želim da njezino sjećanje na njega bude ono na narančasto odijelo s onim zlikovcem iza njega. Imamo puno ljepših uspomena na njega, tako da nema potrebe da ona to vidi. Vjerojatno je da će to vidjeti, no kada bude zrelija i kada bude mogla prihvatiti ono što se dogodilo s njezinim ocem. Sada je dijete i treba uživati u svom djetinjstvu', rekla je Dragana Haines.

Više možete pročitati ovdje, a cijeli ekskluzivni intervju s Draganom Haines pogledajte u ponedjeljak 2. ožujka na N1 u 21.30.