OSTAVLJA SI PREDSJEDNIČKU PLAĆU

Josipović se opravdava: Moram i ja od nečega živjeti

28.02.2015 u 19:18

Bionic
Reading

U subotu je procurila informacija kako će bivši predsjednik Ivo Josipović ipak aktivirati pravo na dužnosničku naknadu, iako je najavljivao da će se nakon prestanka mandata vratiti na Pravni fakultet. Kaže, mora od nečega živjeti

Povratak na fakultet u ovom trenutku još uvijek nije moguć i zato se bivši predsjednik odlučio aktivirati svoje pravo. Josipović će tako idućih šest mjeseci primati punu plaću od 24.700 kuna koju je primao kao predsjednik, a idućih šest mjeseci pola plaće. Naravno, osim ako se u međuvremenu ne otvori mjesto na Pravnom fakultetu.


RTL-u je objasnio zašto se odlučio na ovakav potez. 'Promjene u mojim planovima nema. Nastavljam svoju karijeru na sveučilištu, na Pravnom fakultetu. Ne koristim Ured, ne koristim mirovinu, nego se vraćam na svoj prijašnji posao. Naravno, dok se ne donese odluka, i pitanje je kad će me fakultet moći primiti s obzirom na raspored nastave, moram od nečega živjeti. To je standardna procedura koja se koristi u svim ovakvim slučajevima i koristili su je svi drugi', izjavio je Ivo Josipović.

'Moji planovi su sigurno takvi da želim nastaviti raditi na dobrobiti Republike Hrvatske, želim ujediniti svjetonazorski one ljude koji Hrvatsku vide kao zemlju visokih demokratskih standarda', odgovorio je Josipović na pita nje o daljnjoj političkoj karijeri. Vidi li na tom putu Jadranku Kosor ili Dragu Prgometa, kaže: 'To su ljudi koje cijenim, no oni nisu istih svjetonazora, oni pripadaju desnici, ja lijevom centru. Možemo biti zajedno na okruglim stolovima, ali zasigurno nisu ista politička opcija', pojašnjava.

Bivši predsjednik progovara i o tome zašto sebe više ne vidi u SDP i zbog čega je grubo napao stranku koja ga je kandidirala i to tek nakon izbora, a ne prije njih.

'Sad nemam okove koje nosi predsjednička pozicija i nema razloga da otvoreno ne kažem svoje stanovište. Mislim da su članice i članovi stranke učinili sve da dobijemo izbore. Uostalom, i SDP-u je bilo u interesu da dobijemo ove izbore, bilo je u obostranom interesu, nažalost nismo uspjeli, ali znamo tko je tom projektu doprinosio, a tko nije'.

Podsjetimo, Josipović je od svih kandidata na proteklim predsjedničkim izborima imao najizdašniju imovinsku karticu. On i supruga imaju četiri nekretnine vrijedne više od pet milijuna kuna milijuna kuna, i štednju od 250.000 eura i 90.000 kuna.

Više pročitajte ovdje