BAUK:

Zakon o referendumu nije bijeg od građana

28.02.2015 u 15:34

Bionic
Reading

Ministar uprave Arsen Bauk rekao je u subotu u Dubrovniku kako novi Zakon o referendumu nije bježanje od građana izvan okvira izbora svake četiri godine, te da ni u ovom mandatu, ali ni u programu Vlade za sljedeći mandat nije predviđen preustroj Hrvatske na najviše pet do sedam županija i 120 gradova i općina

Na novinarski upit o tome zašto se prije donošenja Zakona o referendumu koji je u petak prošao prvo čitanje, a koji prikupljanje potpisa za referendume prebacuje u urede države uprave, nije išlo na smanjenje broja potrebnih potpisa, Bauk je odgovorio kako je SDP-ova vlada to pokušala napraviti izmjenama Ustava u 2013. godini.

'Mi smo predložili ustavne promjene 2013. godine, ali nismo imali dovoljno glasova u Saboru jer HDZ i HDSSB nisu htjeli to podržati. Onda je ostala ustavna odredba od 10 posto', rekao je Bauk te ustvrdio kako je donošenje ovog zakona 'krpanje ustavne rupe'. Ministar uprave je demantirao navode kako je tu riječ o bježanju od građana, te ustvrdio kako je 'ustavna materija loše postavljenja'.


'Apsolutno da ovo nije bijeg, jer smo mi predlagali da se broj potpisa smanji na 200 tisuća', rekao je Bauk. Odgovarajući na novinarski upit Bauk je također rekao kako ne postoji politička odluka o provedbi novog administrativnog ustroja iako bi on osobno glasovao za smanjenje broja županija i općina.

'To nije u planu provesti do kraja mandata, a ne postoji politička odluka ni da se to provede u sljedećem mandatu neovisno o tome tko bude upravljao Hrvatskom. O tome raspravljaju stručnjaci, a na političkoj razini se o tome priča, ali nikakvih konkretnih prijedloga nema', izjavio je Bauk te dodao kako je njegov osobni stav i kako se o tome ne može odlučiti bez referenduma.

'Ministarstvo nema prijedlog u tom smislu i to nije tema za jedan mandat i za jednu političku opciju. To treba odlučiti konsenzusom ili prepustiti građanima odluku', odgovorio je novinarima Bauk. Inače, prijedlog o preustroju na pet do sedam županija i 120 jedinica lokalne samouprave zaključak je okruglog stola koji je nedavno organizirao Institut za javne financije.