15 NAJVEĆIH

Plaće gradonačelnika u Hrvatskoj: od prosjeka do bezobrazluka

02.03.2015 u 11:12

Bionic
Reading

Nakon što su dva vijećnika Akcije mladih iz Zadra zatražila da se gradonačelniku Božidaru Kalmeti prepolovi plaća od 15.497 kuna neto zbog nerada, pregledali smo primanja gradonačelnika 15 najvećih hrvatskih gradova. Neki od njih zbog krize su najavili rezanja plaća u gradskoj upravi, ali dok se promjene ne uvedu u imovinske kartice, koristimo se posljednjim službenim raspoloživim podacima. Bez obzira na kozmetičke mjere, plaće su im još uvijek iznimno visoke

Najbolje plaćeni gradonačelnik u Hrvatskoj je dubrovački Andro Vlahušić, koji već 8. ožujka na izvanrednim izborima ima test svoje vladavine, sa 21.000 kuna koliko stoji u njegovoj imovinskoj kartici objavljenoj u travnju 2014. Plaća dubrovačkog gradonačelnika izaziva prijepore već godinama. Tako je prije pet godina nakon pritiska novinara koji su ga zapitkivali je li u redu da dubrovački gradonačelnik ima premijersku plaću, tada je iznosila 22 tisuće kuna, promptno sebi srezao primanja za 15 posto, na 18.700 kuna. Izgleda da je plaća s godinama opet narasla.

Dubrovačkog gradonačelnika slijedi zagrebački gradonačelnik u mirovanju Milan Bandić s 18.252 kuna mjesečno prema imovinskog kartici objavljenoj u kolovozu 2013. Međutim, Gradska skupština Milanu Bandiću i gradskim dužnosnicima smanjila je plaće za 10 posto bruto zbog krize.

Iznad 17 tisuća kuna plaće imaju splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, slavonskobrodski Mirko Duspara i velikogorički Dražen Barišić; konkretno Baldasar ima 17.582 kune, Duspara 17.862 kuna i Barišić 17.005 kuna. Dražen Barišić, gradonačelnik Velike Gorice, u srpnju 2013. zatražio je od Gradskog vijeća da mu odobri povećanje plaće sa 11.289 kuna na 15.400 neto jer je smatrao da mu je plaća bila premala s obzirom na veličinu grada Velike Gorice. U međuvremenu je, sudeći po podacima iz imovinske kartice, još porasla i sada je jedna od najvećih u Hrvatskoj.

Slavonskobrodski gradonačelnik Duspara čija je plaća također bila predmetom kritika također je svojedobno komentirao visinu svoje plaće. 'Većina gradonačelnika i načelnika ima plaću veću od mene ako gledamo bruto, ali ja imam petero djece i samim tim mi je neto plaća nešto veća, Bandić ima bruto 36 tisuća, a ja 22 tisuće, pojedini načelnici općina Brodsko-posavske županije imaju bruto plaću 20 tisuća kuna', opravdao se Duspara početkom prošle godine.

U skupinu gradonačelnika s plaćom iznad 16 tisuća spadaju: osječki Ivan Vrkić sa 16.560, pulski Boris Miletić sa 16.945 i bjelovarski Antun Korušec sa 16.681 kunu. Početkom veljače se pojavila priča u medijima da si je Vrkić povećao plaću jer mu je povećan koeficijent, ali su to iz gradske uprave demantirali. Kako su objasnili rast koeficijenta neće utjecati na rast plaće jer mu je smanjena osnovica. Želja gradonačelnika Vrkića bila je da dužnosnici Grada Osijeka nemaju financijsku korist, odnosno značajno povećanje neto plaća uzrokovanih izmjenama Zakona o porezu na dohodak.

Iznad 15 tisuća kuna plaću imaju gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel sa 15.346, koji je krajem godine najavljivao rezanje plaća u tom gradu, gradonačelnik Varaždina Damir Habuš s plaćom od 15.071 kuna, Šibenika Željko Burić 15.888 kuna koji je također najavio kresanje plaća u gradskoj upravi, kao i gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček sa 15.670 kuna koja si je smanjila plaću za 1.230 kuna i već spomenuti Kalmeta.

Najmanje plaće gradonačelnika 15 najvećih gradova u Hrvatskoj imaju Damir Jelić, gradonačelnik Karlovca sa 12.424 kuna i Ivica Udovičić gradonačelnik Kaštela sa 11.840 kuna.

Pulski gradonačelnik Boris Miletić smanjio plaću

Pulski gradonačelnik Boris Miletić ne prima plaću u iznosu od 16.945,00 kuna, kako mu stoji u imovinskoj kartici, javljaju iz gradskog poglavarstva Pule. Kažu da je plaća gradonačelnika određena sukladno Zakonu o plaćama u lokalnoj i područnoj samoupravi i Odluci o plaći i drugim pravima Gradonačelnika i zamjenika Gradonačelnika iz radnog odnosa koju je donijelo Gradsko vijeće Grada Pule te mu slijedom navedenog plaća iznosi 15.817,88 kuna.