FINANCIRA EUROPA

Kraj dječjih domova: Svi štićenici selit će se u stambene zajednice

27.02.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Potpredsjednica Vlade u Splitu je s gradonačelnikom Ivom Baldasarom svečano otvorila stan u kojemu će živjeti šestero štićenika Dječjeg doma Maestral, koji je ujedno i trideseta stambena zajednica za djecu bez roditeljske skrbi u Hrvatskoj

Dvoetažni stan veličine 110 četvornih metara Grad Split je unajmio i za nj će plaćati mjesečnu najamninu od četiri tisuće kuna. Ugovor je potpisan na tri godine s mogućnošću produljenja.

'Naša je intencija izmještati djecu iz institucija u stambene zajednice jer je to bolji i kvalitetniji oblik života, dakako ako se ne mogu vratiti u matičnu sredinu ili ići na posvojenje', kazala je Opačić. Tvrdi da Vlada s gradovima i općinama 'uzima svu neiskorištenu imovinu, uređuje ju i u nju smješta djecu ili osobe s intelektualnim poteškoćama. Štićenici imaju potporu asistenata iz domova, a mjesečni troškovi manji su nego da su smješteni u institucijama.

'Kandidirali smo se za Europski socijalni fond za ovu vrstu transformacije domova, što znači da bi u dogledno vrijeme sve osobe trebale živjeti u stambenim zajednicama uz potporu asistenata koje bi se financiralo iz europskih fondova. Projekt je već prihvaćen', otkrila je Opačić.

Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar najavio je da će i u budućnosti podržavati projekte ovog tipa, dok je ravnatelj Doma Maestral Miljenko Grabovac kazao da su stambene zajednice najbolja alternativa biološkoj obitelji jer štićenicima daju puno više prostora i samostalnosti.

Institucija kojoj je na čelu trenutačno ima još 124 štićenika smještenih na devet lokacija, o kojoj brine 67 djelatnika.