KONTRAPROSVJED U ZAGREBU

Antifašisti će se sutra suprotstaviti 'stranačkoj vojsci'

27.02.2015 u 12:57

Bionic
Reading

Iako je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić zabranio postrojavanje 'stranačke vojske' Autohtone – Hrvatske stranke prava na glavnom zagrebačkom trgu, iz te stranke poručili su da ne priznaju takvu zabranu i da će se unatoč njoj okupiti na Trgu bana Josipa Jelačića. No vrlo brzo organiziran je i kontraprosvjed antifašističke inicijative 'Ujedinjeni protiv fašizma'

Podsjetimo, Ostojić je postrojavanje 'stranačke vojske' zabranio 'jer bi takav skup uznemirio građane' dodavši kako 'nitko neće postrojavati stranačku vojsku na glavnom zagrebačkom trgu'.

No ekstremno desni A-HSP ne priznaje ovu zabranu te najavljuje da će se u subotu pojaviti na Trgu bana Josipa Jelačića i ondje 'položiti prisegu domovini'.

Zbog najave postrojavanja stranačke vojske na Jelačić placu, u rekordnom je roku dogovoren i kontraprosvjed u organizaciji inicijative Ujedinjeni protiv fašizma.

'Ohrabreni retorikom mržnje i podjela, koja je uslijed beskrupulozne političke borbe za vlast sve prisutnija u javnom prostoru, oni nam kao uzore pokušavaju nametnuti ratne zločince i najmračnije figure hrvatske povijesti, kao domoljubne vrijednosti nude netrpeljivost prema sugrađanima drugih vjera i nacija, kao koncept jedinstva promoviraju tretiranje drugačijeg mišljenja kao izdaju. Ovim društvenim snagama koje Hrvatsku guraju u nove oblike fašizma, izuzetno pogoduju pogubne posljedice tranzicije obilježene pljačkom društvenih dobara te aktualna ekonomska kriza koja rezultira sve većim siromaštvom i sveprisutnim osjećajem beznađa. Ali i mi, neki drugi i drugačiji živimo tu istu društvenu stvarnost', navodi se u pozivu na kontraprosvjed

Po svemu sudeći, policija bi sutra od podneva pa nadalje na glavnom zagrebačkom trgu mogla imati pune ruke posla.