KNEŽEVIĆ NAJAVILA PROSVJEDE

'Sve je korumpirano osim vremenske prognoze'

26.09.2009 u 21:03

Bionic
Reading

'Hrvatskoj Vladi mora biti jasno da su njeni poslodavci radnici. Na posljednjim velikim sindikalnim prosvjedima tražili smo promjene. Nažalost, one su izostale. Na ovom krajem listopada ćemo tražiti promjene onih koji su te promjene morali napraviti. Trg u Zagrebu nećemo napustiti dok se naši zahtjevi ne ispune', kazala je to u subotu u Šibeniku Ana Knežević, predsjednica SSSH, pred više stotina članova Sindikata graditeljstva Hrvatske na skupu na kojem se razgovaralo o stanju u graditeljstvu i industriji građevinskog materijala, gospodarskoj krizi, radu na crno i sve težem životu radnika

Ovaj sindikalni skup, koji se održava u povodu Dana hrvatskih graditelja, počeo je himnom graditelja čije su prve riječi: 'Gdje nema rada, nevolja vlada.' Ogorčena na Vladu, koja nije spremna saslušati sindikate, Knežević se posebno obrušila na ministra Šukera i njegove projekcije proračuna RH za naredno trogodišnje razdoblje.

'Ovog tjedna odbili smo te projekcije jer se ništa ne mijenja. Šuker se brani da je u proračunu 87 posto unaprijed zadano, a kada smo ga upitali gdje su porezi na dobit, imovinu, kamate, što je s kriminalom u javnim poduzećima, novcima koji odlaze u susjednu BiH ili Crkvi, odgovara: 'Pa ne možemo to preko noći uvesti!'

A mogli su za tri dana, bez ikakvih simulacija i analiza, radnicima uvesti harač na plaće, ogorčena je Knežević. Gospodarska kriza ponajprije je pogodila 130 tisuća zaposlenih u građevinarstvu. Pogađa ih korupcija, rad na crno, nelikvidnost.

'Kada smo 2003. godine razgovarali o radu na crno, on je procijenjen na osam milijardi eura. Vlada je ponudila akcijski plan i danas taj rad na crno proračunu odnosi 12 milijardi kuna! U srpnju ove godine nelikvidnost, koju u prvom redu producira država, iznosila je 17 milijardi kuna. Vlada je najavila antirecesijske mjere i sada je ona 22,4 milijarde kuna! Što se tiče kriminala, u ovoj državi je sve korumpirano osim vremenske prognoze jer nitko ne može utjecati na to hoće li sutra biti kiša', kaže Ana Knežević.

Najavljenim velikim sindikalnim prosvjedima sasvim sigurno priključit će se i hrvatski građevinari. 'Tjeraju nas da duže radimo, umanjuju nam plaće, šikaniraju nas, a pojedini poslodavci toliko su daleko otišli u svojoj inovativnosti da su uveli u taj arsenal i neisplatu plaća, čime krše sve ljudske i božje norme. Netko tome mora reći dosta! Previše smo trpjeli. Prosvjeda će biti', kazao je Mirko Štorga, predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske, piše Jutarnji.hr.