VELIKO PRIZNANJE

Lošinj i Molve osvojili Srebrni cvijet Europe

26.09.2009 u 20:03

Bionic
Reading

Grad Mali Lošinj sinoć je u Cardiffu, u konkurenciji od 5.700 europskih gradova, dobio nagradu Srebrni cvijet Europe za uređenost i kvalitetu života. Istu nagradu, ali u kategoriji uređenenosti i kvalitete života na selu dobile su podravske Molve.

Međunarodni žiri za Zlatni cvijet Europe 2009. – Entente Florale Europe, sastavljen od 12 članova komisije iz zemalja članica Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz: Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Irske, Italije, Mađarske, Slovenije, Nizozemske i Velike Britanije, boravio je dva dana u lipnju u Malom Lošinju koji je jedini ušao u uži izbor gradova izvan Europske unije.

Ocjenjivali su ljepotu krajolika, čistoću i kvalitetu okoline, očuvanost i brigu o povijesnom nasljeđu, tradicijsku kulturu, kulturna dobra te edukaciju i odgoj mladih. Predstavljeni su im i projekti Miomirisi i okusi Lošinja te brojni ekološki projekti.

Predsjednica žirija Monika Hetch iz Austrije istaknula je da je žiri oduševljen uređenošću mjesta, njegovom čistoćom, cvijećem i raskošnim zelenilom te srdačnošću domaćina. Na proglašenju u Cardiffu, Mali Lošinj je okarakterizirala kao zeleni otok u kojem se puno pažnje posvećuje uređenju okoliša i zelenila.

Zlatni cvijet Europe ove je godine dodijeljen nizozemskom gradu Anhem.