'OTVORENO' O SAVSKOJ

Erceg pozvao Grabar Kitarović i Matića na skup branitelja legalista

27.02.2015 u 08:10

Bionic
Reading

Branitelji su na 130. dan prosvjeda bili na Pantovčaku gdje su zamolili predsjednicu da posreduje kod premijera kako bi se riješili njihovi problemi. S obzirom na kvalitetu odnosa dvoje najvažnijih ljudi u državi teško je očekivati bilo kakav pomak. Istovremeno ministar branitelja poručuje - mogla je i mene zvati. Kada i kako će završiti prosvjed u Savskoj analizirali su večeras u Otvorenom: Đuro Glogoški, Zoran Erceg, Tihomir Dujmović, Branko Vukšić i Franko Vidović

Đuro Glogoški koji je danas o problemima branitelja razgovarao s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović najavio je i veliki skup u travnju na kojem bi se braniteljima trebali pridružiti svi obespravljeni građani. Ne rušimo Vladu, s ovakvim radom političara Hrvatska nema nikakvu budućnost, poručio je.

Zoran Erceg je naglasio da ne zamjera prosvjednicima. Svatko ima pravo na prosvjed, kaže, ali mu smeta što taj prosvjed nije legalan. Molim da branitelji učine taj mali korak, ispune papir i zatraže dozvolu jer ako je ministar policija izjavio da njih tolerira, moraju i oni poštivati formu. Branitelji su se borili za ustavno-pravni poredak Hrvatske pa bi ga trebali i poštivati, kazao je.

Franko Vidović smatra da nema rata između Pantovčaka i Banskih dvora, no misli da je pogrešno to što predsjednica nije pozvala i ministra Matića. Pozdravljam inicijative koje će dovesti do rješenje situacije, ali ipak je ministar branitelja taj koji provodi određene stvari u dijelo.

Tihomiru Dujmoviću smeta što se večeras, po njegovom mišljenju, ne razgovara o osnovnoj temi, točnije o tome što 'Vlada vodi narod u propast'. Sve se pretvara u demagogiju a problemi ostaju, kazao je te naglasio kako je problem između branitelja i ministarstva došao s ćirilićnim pločama. Vlada je rušila osnovne postulate, vukovarski silovatelji se šeću i dalje po tom gradu. To je demagogija, moramo govoriti o pravim temama, poručio je.

Branko Vukšić je objasnio svoje nedavno sudjelovanje u koloni protuprosvjednika gdje je među ostalog doživio i puno uvreda. Došao sam zbog toga što se ne slažem s onim što se poručuje iz šatora. Nisam išao protiv branitelja, naprosto postoje i branitelji koji drukčije misle, kazao je. U 2001. godini branitelji su počeli gaziti postulate i to se sada opet zbiva. Ima li slučajnosti ili je to namjera? Da li svaka lijeva vlada smeta braniteljima, upitao je Vukšić.

Franko Vidović je pozvao Glogoškog da da prijedlog zakona o braniteljima na što je Glogoški odgovorio da sa stručnjacima rade na novom ustavnom zakonu.

Na kraju emisije Zoran Erceg je pozvao sve na sutrašnji skup branitelja koji su za poštivanje ustavno-pravnog poretka u hotelu Holiday Inn u 11 sati. Poziv je upućen i predsjednici Grabar-Kitarović i ministru Matiću.

Cijelu emisiju pogledajte ovdje.