PODRŠKA SDP-A, HNS-A, LINIĆA, KOSOR I HDZ-A

Pobjeda navijača: Sabor kreće isušivati nogometnu močvaru?!

26.02.2015 u 14:37

Bionic
Reading

Navijači su uspjeli: klubovi zastupnika SDP-a i HNS-a u četvrtak su prihvatili inicijativu da se u Saboru po hitnom postupku raspravlja o izmjenama Zakona o sportu, odnosno o zahtjevima iznesenim na prosinačkom prosvjedu tridesetak tisuća ljudi na splitskoj Rivi

Premda je Vlada bila odlučila da se zakon mijenja po redovnoj i dugotrajnoj proceduri, nakon akcije zastupnika HNS-a Srđana Gjurkovića - koji je ovoga tjedna krenuo prikupljati potpise za hitan postupak - stigao je pristanak dviju najvećih stranaka vladajuće koalicije. No zanimljivo je da su i prije toga podršku Gjurkoviću dali kolege iz potpuno različitih političkih opcija, od njegovih HNS-ovaca, preko Reformista i zastupnika nacionalnih manjina, do nezavisnog Slavka Linića i HDZ-ovog zastupnika iz dijaspore Ilije Filipovića te nezavisne zastupnice i bivše premijerke Jadranke Kosor

Prijedlog zakonskih izmjena koji je pripremljen prije gotovo tri mjeseca trebao bi biti značajan i konkretan korak u konačnom raščišćavanju močvare u nogometu, ali i ostalim sportovima: predviđa se vrlo precizno definiran način izbora svih tijela u sportskim savezima, u kojima bi broj glasova ovisio o statusu klubova i davao bi najviše moći najboljima. Drugim riječima, skupštine Hrvatskog nogometnog saveza i ostalih sportskih organizacija - poput košarkaških ili rukometnih - morale bi se reorganizirati u roku od šest mjeseci i osigurati potpunu ravnopravnost svih najvažnijih klubova.

Novi Zakon o sportu propisuje i obavezu javnog objavljivanja detaljnih financijskih izvještaja svih saveza i klubova, izjednačavanje statusa udruga građana i dioničkih društava, usklađivanje s europskim propisima oko državnih potpora, ali i zabranu rada u sportu dužnosnicima koji su osuđeni po tzv. Zakonu o navijačima. Drugim riječima, barem privremeni izgon zahvatio bi i Zdravka Mamića

Kako tportal doznaje, zasad jedina predložena izmjena koja je još uvijek sporna jest formaliziranje prijenosa upravljačkih prava nad klubovima na njihove članove i navijače, odnosno djelomično kopiranje modela koji već postoji u državama poput Njemačke.

U idućih nekoliko dana izmjene Zakona o sportu trebale bi proći kompletnu proceduru, odnosno trebat će dobiti mišljenje Vlade i nadležnih saborskih odbora, a zatim i proći raspravu u samom Saboru. Očekuje se da bi mogle biti izglasane i stupiti na snagu već tijekom ožujka.

Za razliku od dosadašnje verzije ovog zakona, u novoj bi bile regulirane i sankcije za njegovo kršenje pa ne bi trebao ostati mrtvo slovo na papiru.

Zastupnik od kojega je ovoga tjedna pokrenuta cijela priča Srđan Gjurković zahvalio se kolegama na podršci i kazao da je došlo vrijeme da se pomogne oporavku hrvatskog sporta. 'Bitno je da je prepoznata želja za većom jednakošću, transparentnošću i pravednošću što će koristiti cijelom sportu', kazao je Gjurković za tportal.hr.