SPORAZUM S MINISTARSTVOM

Grad Zagreb objavio uvjete pod kojima oprašta dugove

26.02.2015 u 14:36

Bionic
Reading

Nakon što je Grad Zagreb 19. siječnja potpisao sporazum s Vladom i drugim vjerovnicima o oprostu dugova građanima, na stranicama zagrebačke gradske uprave objavljeno je danas pod kojim uvjetima će se opraštati dugovi žiteljima Zagreba

Prema dopisu koji je objavljen na web-stranicama Grada Zagreba, pravo na otpis duga imaju građani koji ispunjavaju jedan od dva kriterija. Prvi je kriterij taj da budu korisnici jedne od novčanih naknada sustava socijalne skrbi: zajamčena minimalna naknada, pomoć za uzdržavanje ili osobna invalidnina.

Osim toga, kriterij ispunjavaju građani čija mjesečna primanja u posljednja tri mjeseca ne prelaze 2.500 kuna za samca, odnosno 1.250 kuna po članu kućanstva, a koji uz to nemaju u vlasništvu drugu nekretninu osim one u kojoj žive, nemaju u vlasništvu drugu imovinu koju bi mogli prodati ili koristiti ili prodati u svrhu podmirenja duga bez ugrožavanja osnovnih životnih potreba, i nemaju oročena sredstva, ugovor o stambenoj štednji i/ili depozit u kreditnoj uniji (osim onih građana čija su navedena sredstva ovršena u cijelosti, ali su i dalje blokirani računi jer je iznos duga bio veći od iznosa raspoloživih na računima za navedene svrhe (oročena novčana sredstva, ugovor o stambenoj štednji i/ili depozit u kreditnoj uniji).

Otpisani će biti dugovi građanina koji ima evidentiran iznos duga u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje kod Fine u ukupnom iznosu od najviše 35.000,00 kuna kumulirano po svim vjerovnicima na dan 30. rujna 2014., od kojega se najviše 25.000,00 kuna odnosi na vjerovnike skupine A (trgovačka društva i druge pravne osobe od strateškog interesa za RH, trgovačka društva od posebnog interesa u kojima RH ima većinski udio te trgovačka društva i javne ustanove koje je osnovala RH) i istovremeno najviše 10.000,00 kuna odnosi se na vjerovnike skupine B (sve pravne osobe osim onih koji pripadaju u skupinu A vjerovnika, slobodna zanimanja te osobe koje obavljaju samostalnu djelatnost obrta). Uvjete za otpis imat će i dugovi građanina kojemu je na dan 30. rujna 2014. račun blokiran dulje od 360 dana, dugovi građanina koji su na dan 30. rujna 2014. evidentirani u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje dulje od 360 dana i dugovi građanina prema prihvatljivom vjerovniku.

Dužnici zahtjev (koji je dostupan na web-stranicama Vlade RH, Ministarstva socijalne politike i mladih, Fine i Grada Zagreba) s pripadajućom dokumentacijom (dokaz o primanjima ili statusu primatelja socijalne pomoći uz dokaz o dugu iz Fine) u propisanom roku mogu predati u pisarnici Grada Zagreba na adresi Trg Stjepana Radića 1.