MARASOVIĆ NAPAO RADMANA

'HRT promovira ljude iz 'regiona' koji ne vole Hrvatsku'

26.02.2015 u 14:24

Bionic
Reading

Glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije (HRT) Goran Radman istaknuo je u četvrtak u Hrvatskom saboru da je HRT 2013. godinu zaključio s pozitivnim rezultatom, odnosno s dobiti od oko 42 milijuna kuna

Moj prioritet za 2013. bilo je konsolidiranje financijskoga stanja HRT-a, rekao je Radman govoreći o poslovanju HRT-a u 2013., prvoj godini svog mandata.

Radman je zastupnicima rekao kako je zatekao financije u popriličnim problemima, obveze iz ranijih razdoblja iznosile su gotovo kao i godišnji prihod HRT-a.

Posebno delikatan segment bilo je rješenje o ovrsi Ministarstva financija u iznosu od 377 milijuna kuna, mogućnost realizacije te ovrhe prijetila je kolapsu financija HRT-a, a posljedično i stečaju.

Obje kritične situacije uspješno su sanirane, istaknuo je Radman objašnjavajući da su potraživanja anulirana na način da je HRT prepustio dio svojih nekretnina u iznosu od 74 milijuna kuna, a ostatak duga riješen je upisom toga iznosa u temeljni kapital Hrvatske radiotelevizije kao javne ustanove. Prepuštene su dvije zgrade u Zagrebu, nedovršen objekt u Varaždinu, vila Čingrija u Dubrovniku.

Radman je izrazio nadu da će pozitivno poslovanje idućih godina omogućiti da se riješe i dugovi od oko 700 milijuna kuna naslijeđeni iz prethodnog razdoblja.

U 2013. pristupilo se, podsjetio je, i temeljitom organizacijskom preustroju HRT-a. To je javni servis dovelo u priliku da racionalizira pitanje rukovođenja, za trećinu je smanjen broj rukovodećih mjesta, a sva rukovodna radna mjesta proglašena su mandatnim i za njih je raspisivan javni natječaj.

HRT trenutno zapošljava 2.960 zaposlenika, u odnosu na 3.400 koliko ih je bilo kad sam preuzeo dužnost, odgovorio je Radman HDZ-ovoj zastupnici Sunčani Glavak.

Ne slaže se s ocjenom Dražena Đurovića (HDSSB) da je odluka o smanjenju 11 dopisništava HRT-a bila loša. Nije se puno uštedjelo, dopisnik sada mora biti muškarac, snažan da bi nosio kameru, mora sam snimati, montirati, rekao je Đurović.

Radman odgovara da je u 11 'malih' dopisništava, ranije radio 51 zaposlenik, svega 12 novinara i ukupno bilo 11 kamera. Danas je u dopisničkoj mreži 30 novinara sa 30 kamera, obučeni su servisirati cjelokupnu mrežu.

Broj priloga koji proizvodu višestruko je veći nego prije, gotovo su prepolovljeni troškovi njihova rada iako su im plaće povećane. 'Dakle, to je razvojno restrukturiranje. Mi smo realizacijom toga projekta zadovoljni', kaže Radman.

Glavni ravnatelj HRT-a nije odgovorio na prozivku Duje Marasovića (HDZ) da preko HRT-a mijenja svjetonazor hrvatskom narodu, da promovira ljude 'koji na neki način nisu voljeli ovu Hrvatsku, a zove ljude iz regiona, a la Rade Šerbedžija i ta provenijencija'.

Mogu potvrditi da su naše programske obaveze i dalje predmet naših svakodnevnih briga, poručio je ranije zastupnicima.