PREMA DIREKTIVI SAD-A

MORH uništio protuzračnu obranu

Bionic
Reading

Premda se hrvatski vojni vrh često poziva na 'strateško partnerstvo' sa SAD-om, Ministarstvo obrane ove je godine, prema direktivi SAD-a, uništilo ravno tisuću lakih prijenosnih PZO sustava 'strela-2M'

Riječ je o najpouzdanijem i najbrojnijem arsenalu ionako zastarjele protuzrakoplovne obrane koja, osim 'strelom-2M', raspolaže sa znatno manjim brojem 'strela-10' i 'iglom'.

Tim je činom, s jedne strane, PZO ostao bez najmasovnijeg sredstva zračnog odvraćanja, a s druge strane, novi PZO projektili nisu nabavljeni niti se njihova nabava očekuje u skoro vrijeme.

Glavnina PZO-a hrvatske oružane sile temelji se na 'streli-2M'. Iako je učinak 'strele' ograničen do četiri tisuće metara visine, svaki suvremeni mlažnjak, helikopter ili bespilotna letjelica koji pokuša operirati ispod te visine bit će djelovanjem 'strele' natjeran povećati visinu ili, pak, biti oboren, piše Slobodna Dalmacija.

'Strelom-2M', vrijednom desetak tisuća dolara, čije korištenje ne zahtijeva posebno složenu obuku, lako se obara letjelica vrijedna nekoliko desetaka milijuna dolara nađe li se u odgovarajućim uvjetima.

U MORH-u tvrde da je tisuću komada 'strela' uništeno zbog isteka roka uporabe i navodnog straha da ih ne ukradu teroristi.

Oružane snage prate stanje naoružanja i, kad istekne deklarirani rok uporabe pojedinih sredstava, obavljaju kontrolna ispitivanja po točno definiranim parametrima. Ako pojedino sredstvo ne zadovoljava propisane kriterije, proglašava se neperspektivnim za daljnju uporabu.

Čuvanje i skladištenje takvih bojnih sredstava je trošak, ali i potencijalna opasnost za ljude i okoliš. Navedena ispitivanja obavljaju Oružane snage u suradnji sa Službom za razvoj, opremanje i modernizaciju MORH-a koju vodi načelnik Službe, brigadni general Milan Knežević.

Na temelju Provedbenog ugovora potpisanog između RH i SAD-a, o financijskoj pomoći američke strane u iznosu od milijun dolara, uništeno je oko tisuću takvih protuzračnih sustava.

Uništavanje je provedeno na vojnom poligonu Eugen Kvaternik kod Slunja, uza sve mjere standarda sigurnosti i zaštite okoliša. Valja naglasiti da ne postoji stručni elaborat na temelju kojega je nevjerojatnih tisuću komada glavnog zaštitnika hrvatskog neba proglašeno neperspektivnim.