USKORO RASPLET

Napad na Galineca i Miljuša naručila ista osoba

26.09.2009 u 12:16

Bionic
Reading

Policijski izvori potvrdili su Jutarnjem listu da sumnjaju da iza premlaćivanja Josipa Galineca stoji ista organizacija koja je pretukla i novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša

Prema tim izvorima sličan scenarij dogodio se u još dva zagrebačka slučaja: kod premlaćivanja Nike Pekoča, vlasnika tvrtke Hrvatska gradnja koji je 2006. brutalno napadnut nedaleko ureda Metropolis tourista na Remetinečkoj cesti, te premlaćivanja T. Babića, bivšeg službenika Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, koji je napadnut 2005.

Uskoro bi moglo doći do konačnog raspleta 'slučaja Galinec'. Po hitnom nalogu DORH-a i USKOK-a policija je započela kriminalističku obradu nad Matom Petrovićem i Matom Usorcem, osnivačima tvrtke Metropolis Tourist d.o.o. Zagreb u čijem je najmu hotel 'I', inače vlasništvo Industrogradnje.

USKOK je u posjedu dokumentacije koja navodno upućuje da uprava Metropolis tourista godinama krivotvori poslovne knjige hotela 'I' radi prikrivanja dobiti i utaje poreza.

Josip Galinec


Prema sadržaju dokumenata uprava Metropolis tourista je na osnovu neprikazane dobiti od 2002. do 2009. navodno oštetila državu za ukupno 7 milijuna kuna, odnosno za milijun kuna godišnje.

No to je, sumnjaju u odvjetništvu, samo dio inkriminacija iza kojih stoji upava Metropolis tourista, kojem je stara uprava Industrogradnje još 2002. g. dala u najam hotel 'I', zajedno s pripadajućim teniskim i golf klubom, te više od 50 tisuća četvornih metara zemljišta.

Nova uprava Industrogradnje, s Galincem na čelu, proglasila je taj ugovor nezakonitim i preplaćenim te pokrenula spor protiv Metropolisa. U međuvremenu je vrijednost nekretnine porasla, budući da je u neposrednom susjedstvu niklo novo naselje, a sagrađena je i velebna sportska dvorana.

U iskazu policiji i SOA-i Josip Galinec upravo je taj spor naveo kao mogući motiv svog premlaćivanja. Izjavio je i da su s Metropolisom povezani pojedini zagrebački poduzetnici. Iz tog mu je kruga, navodno, stigla i ponuda da otkupi svoj udio u hotelu 'I' 'po cijeni od 5 milijuna eura', a nakon što je odbio ponudu mučki je pretučen.

Policija će saslušati upravu Metropolis tourista, kojom upravlja visoki dužnosnik Zavoda za mirovinsko osiguranje. Izvori bliski istrazi povezuju tvrtku Metropolis tourist i s pokušajem preuzimanja Industrogradnje, budući da je u više navrata 2003. i 2008. kupila veliki paket dionica (preko 10 tisuća) od države.

Posljednji udio Industrogradnje tvrtka Metropolis tourist kupila je u svibnju 2005. po vrlo niskoj cijeni od 280 kuna. Svega nekoliko dana prije te transakcije dionice Industrogradnje bile su u vlasništvu Hrvatskog fonda za privatizaciju, da bi iste bile razmijenjene s Kapitalnim fondom, a onda prodane.