ODRŽALA OBEĆANJE

Kolinda Grabar Kitarović zatražila ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona

24.02.2015 u 16:14

Bionic
Reading

Kao što je obećala u kampanji, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila je ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona, odnosno pojedinih dijelova tog zakona koji se odnose na ovrhe nad domovima

Podsjetimo, Grabar Kitarović obećala je zatražiti ocjenu ustavnosti Ovršnog zakona još u kampanji. To je obećala udruzi Blokirani koja joj je zauzvrat dala svoju podršku u izbornoj utakmici.

'Pri podnošenju Zahtjeva, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović posebno je vodila računa o zaštiti ustavnih vrijednosti poput prava na dom, zabrane diskriminacije, prava na poštovanje privatnog i obiteljskog života te prava vlasništva', stoji u zahtjevu koji je predsjednica Grabar Kitarović poslala Ustavnom sudu.

'Ovaj se zahtjev ima smatrati inicijativom za pokretanje postupka praćenja ostvarivanja ustavnosti i zakonitosti i izvješćivanja Hrvatskog sabora o pojavama neustavnosti u području ovršnog prava u slučajevima kada je predmet ovrhe dom ovršenika, kojima je to ujedno i jedina nekretnina', navodi se u zahtjevu.

Ocjena ustavnosti odnosi se na odredbe zakona koje se tiču ovrha nad nekretninama u kojoj ovršenik živi. Cijeli test zahtjeva za ocjenu ustavnosti pročitajte OVDJE.