HNS-OVAC PROTIV HNS-A

Koji će saborski zastupnici dati potpis za rušenje Mamića?

23.02.2015 u 15:08

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Hrvatske narodne stranke Srđan Gjurković objavio je da počinje sakupljati potpise kolega kako bi u saborsku raspravu uputio hitne izmjene Zakona o sportu kojima bi se konačno uredilo stanje u Hrvatskom nogometnom savezu i ostalim sportskim savezima te osigurala potpuna transparentnost poslovanja i jednakost svih aktera sportskih natjecanja. Za uvrštenje u hitnu proceduru Gjurković treba prikupiti potpise 15 zastupnika

'Očekujem da će zahtjev potpisati svi zastupnici koji žele dobrobit sportu i koji se zalažu za transparentnost i usklađenje s europskim pravilima', kazao je Gjurković za tportal nakon što je u Splitu sudjelovao na okruglom stolu pod nazivom 'Zakonodavni okvir za spas hrvatskog nogometa'.

Izmjene Zakona o sportu Vlada je najavila još u prosincu prošle godine, nakon što je nekoliko desetaka tisuća ljudi na splitskoj Rivi prosvjedovalo tražeći jednakost u hrvatskom nogometu. No umjesto obećane hitne intervencije u postojeći, odlučeno je ići na izradu potpuno novog zakona, što je procedura koja ni po najoptimističnijim procjenama ne bi bila dovršena prije jeseni. Gjurkovićeva inicijativa ima za cilj ubrzati proces.

'Prijedlog izmjena zakona već postoji i doista je stručno napravljen, radi se o stvarima koje bi se svakako mogle naći u novom Zakonu o sportu - ali vrijeme je pokazalo da bi bilo dobro da se usvoje odmah. Pogotovo zato što je izrada novog zakona procedura koja bi mogla potrajati dosta dugo', kazao je Gjurković.

Najavio je da će u idućim danima razgovarati s kolegama iz svih saborskih klubova i od njih zatražiti podršku.

Predloženim izmjenama Zakona o sportu predviđa se da se precizno odredi način izbora svih tijela sportskih saveza, i to tako da se - po uzoru na europsku praksu, ali i način rada u, recimo, Hrvatskom vaterpolo savezu - veći broj glasova i veća moć odlučivanja dodijeli nositeljima kvalitete, odnosno klubovima u najvišem rangu natjecanja.

Također, propisuje se da su svi sportski klubovi dužni redovito objavljivati svoja detaljna financijska izvješća, dok se osobama koje su pravomoćno osuđene po Zakonu o sprečavanju nereda zabranjuje bilo kakvo djelovanje u sportu sve do proteka roka za rehabilitaciju. Regulirana je i mogućnost da članovi i navijači mogu sudjelovati u upravljanju sportskim klubovima.

'Ukratko, ove izmjene zakona odnose se na pravedno odlučivanje, na poticanje izvrsnosti, na transparentno financiranje i sudjelovanje članova u upravljanju klubovima. Sve su to vrijednosti koje su zapisane čak i u Ugovoru o funkcioniranju Europske unije', dodao je Gjurković.

Na okruglom stolu u Splitu u organizaciji udruge Naš Hajduk, sudjelovali su predstavnici nekoliko saborskih klubova zastupnika, Ravnateljstva policije i Grada Splita. Zanimljivo je da Ministarstvo sporta - koje je formalno nositelj svih radnji oko izmjena Zakona o sportu - nije željelo poslati nijednog svog predstavnika koji bi sudjelovao u raspravi.