ISTOSMJERNA STRUJA

'Napuštamo HDZ samo ako prodaju HEP'

25.09.2009 u 15:55

Bionic
Reading

'Raskola u koaliciji HDZ-HSS nema. Napustili bi koaliciju jedino kada bi se HDZ odlučio na prodaju HEP-a', naglasio je čelnik HSS-a Josip Friščić gostujući u emisiji Hrvatskog radija 'Poligraf'

ZAGREB - Glavna tema razgovora bila su posljednja previranja na relaciji HSS-a i HDZ-a, a posebice kada je riječ o aferi Podravka, piše Seebiz

Mnogi su uvjereni kako se potpredsjednik Vlade Damir Polančec našao pod 'lupom' zanimanja hrvatske javnosti i DORH-a u aferi Podravka zahvaljujući članu HSS-a unutar Podravke koji je zaslužan za 'curenje' podataka koji teško optužuju niz čelnih ljudi Podravke, HDZ-a i tvrtke SMS-a.

'Sigurno je jedino kako ja nisam taj koji je pokrenuo aferu u Podravci!', naglasio je danas Friščić koji je opovrgnuo napise nekih medija da je Podravka 'krenula od HSS-a', jer imaju kandidata za predsjednika Uprave Podravke.

'Koliko se može vidjeti sve se radilo preko računa pa prema tome mislim da će se problem u Podravci vrlo brzo istražiti', rekao je Friščić.

Novinarima u Saboru Friščić pa pak rekao da 'niti je koalicija zasnovana na načelima i odnosima funkcioniranja uprave i Nadzornog odbora Podravke, niti će se zbog toga koalicija raspuštati, niti unutar koalicije, kada je riječ o Podravci, postoji bilo kakav prijepor'.

Ponovio je da i HSS i HDZ žele da se otvoreno pokažu tijekovi novca u Podravci i tko je donosio odluke.

'Ne vidim razloga da bilo tko nešto želi sakriti niti vidim mogućnosti da se tu bilo što sakrije, jer se u tzv. aferi Podravka ne spominju crne torbe ili putovanje gotovine, nego prijenos novca s računa na račun, što je lako dokazivo za praćenje', kazao je Friščić, ističući da oni koji su povlačili poteze moraju za njih i odgovarati, ako nadležna tijela utvrde nezakonitosti.

Odbacio je i informaciju da je priča o Podravki u javnost puštena upravo iz HSS-a, jer HSS u tu tvrtku želi instalirati svoje ljude. 'HSS nije nikoga instalirao u Upravu Podravke zato jer je član HSS-a. Oni koji su članovi HSS-a, a nalaze se u Upravi Podravke, tamo su jer su uspješni menadžeri. Odlučno otklanjam sve priče i tvrdnje da je to tvrtka u kojoj se instalirala politika i donose političke odluke', rekao je Friščić.

Naglasio je da je Podravka uspješna tvrtka, s nacionalnim značajem.

Upitan vjeruje li da je potpredsjednik Vlade Damir Polančec čist kad je u pitanju Podravka, Friščić je odgovorio kako vjeruje samo u Boga. 'Kada je riječ o vjerovanjima, vjerujem u Boga, a neka drugi kažu tko što čini', kazao je Friščić.

Na pitanje je li o Podravci razgovarao s predsjednikom Stjepanom Mesićem, Friščić je odgovorio da će razgovarati kad se predsjednik vrati iz New Yorka. 'Dogovorili smo se da se nađemo kad se vrati s puta, da razgovaramo o međunarodnim odnosima i odnosima sa Slovenijom, a i Podravka će biti tema razgovora', rekao je Friščić.