SADA I SLUŽBENO

Mladen Bajić želi biti ustavni sudac!

19.02.2015 u 11:43

Bionic
Reading

Bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić želi biti ustavni sudac. Nakon što je u ponoć prošao rok za prijave na javnom pozivu, njegova biografija i prijava pojavile su se na saborskim stranicama čime je i službeno potvrđeno ono o čemu se spekuliralo mjesecima

Alfa i omega DORH-a posljednjih desetak godina, odlučio je krenuti novim putem i prebaciti se u sudačke vode, točnije na Ustavni sud. Iako je većina prijava stigla prethodnih dana, očito je da je Bajić svoju poslao u posljednji tren prije isteka roka.

Prema podacima u životopisu, Bajić je Pravni fakultet završio 1975. u Splitu, a cijeli dosadašnji radni vijek proveo je u tužiteljstvu u rodnom Splitu. Glavni državni odvjetnik postaje 2002. i na toj funkciji se zadržao sve do lani, kada je od njega palicu preuzeo tadašnji šef USKOK-a Dinko Cvitan, dok mu Bajić postaje zamjenik.

U kratkom životopisu Bajić ne otkriva puno detalja, no navodi da je 2008. dobio HHO-ovu nagradu Miko Tripalo za doprinos u zaštiti i promicanju ljudskih prava.

O Bajiću kao ustavnom sucu nagađalo se još od kraja prošle godine, međutim on tada javno nije htio potvrditi razmišlja li o prijavi na natječaj. Navodno ga je u prijavi podržao i SDP, čiji su saborski zastupnici poput Ingrid Antičević Marinović zadnjih mjeseci govorili da se radi o 'dobrom kandidatu s potrebnim kvalifikacijama'.

No činjenica je da je u godinama kada je vladao DORH-om Bajić vrlo često prozivan da previše osluškuje kako diše politika te da je procese pokretao na mig politike.

Zbog toga nisu začudile kritike kada se počelo govorkati o njegovoj prijavi za ustavnog suca. Prije nekoliko mjeseci glas su digle i udruge Zviždač i Korektiv te istraživački novinar Željko Peratović. Oni smatraju da bi Bajić u Ustavnom sudu bio u sukobu interesa te da bi samo nastavio svoj progon protiv onih koje je optužio kao glavni tužitelj.

Čelnici navedenih udruga smatraju da je Mladen Bajić bio loš glavni državni odvjetnik koji je, tvrde, selektirao kaznene prijave u svojoj ladici prema svom vlastitom (političkom) interesu.

No Mladen Bajić još nije izabran za ustavnog suca. Konkurencija su mu deset drugih kandidata, o kojima je tportal pisao jučer. Nakon što zaprimi sve prijave, saborski Odbor za Ustav obavit će razgovore sa svim kandidatima te sastaviti užu listu kandidata iz koje će saborski zastupnici izabrati dva ustavna suca. Hoće li to biti i Bajić, tek treba vidjeti.

358778, 357238, 356943, 318328