NA NOVOM-STAROM WEBU

Predsjednica ponudila CV s elementima početničke poezije

19.02.2015 u 10:55

Bionic
Reading

Nove službene stranice predsjednice Kolinde Grabar Kitarović iste su one koje je koristio predsjednik Stjepan Mesić, komentiraju na društvenim mrežama stručnjaci za IT. Na stranicama se jutros pojavio i živopisni CV nove predsjednice, koji u svojim pjesničkim dijelovima podsjeća na osnovnoškolsku lektiru

Preko noći, kada je postavljen novi sadržaj na stranicu www.predsjednik.hr, nestale su sve fotogalerije, kao i dokumenti koji su postojali na stranici Ive Josipovića, redizajniranoj prošle godine.

Tportal još čeka službeno očitovanje Ureda predsjednice o ovom slučaju, a za komentar nije bio dostupan bivši predsjednik Ivo Josipović. 

Web dizajneri već su na društvenim mrežama počeli ukazivati na dizajnerske i programske razlike u odnosu na web stranicu koju je donedavno koristio Ivo Josipović, kao i identičnost novih stranica Kolinde Grabar Kitarović sa zastarjelim stranicama koje su napravljene još za mandata pretprošlog hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Ono što je jasno jest da je 'nova' stranica predsjednice zapravo ona stara, prije nego što je unaprijeđena, prije gotovo godinu dana, pa se pitaju je li predsjednik Josipović odbio dati predsjednici pristupne šifre pomoću kojih je mogla intervenirati u moderniju web stranicu napravljenu prošle godine.

Netokracija je tada izvijestila da Ured sada bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Ive Josipovića temelji novu stranicu na najpopularnijem svjetskom sustavu za upravljanje internetskim sadržajima WordPressu. Stranica je već tada sadržavala arhiv s preko 9000 fotografija te virtualnu šetnju Uredom predsjednika s preko 2000 HDR fotografija, pri čemu su neke od panorama nastale pomoću drona u letu.

Nove stranice predsjednice Kolinde Grabar Kitarović nastale su prije tog redizajna, dakle identične su onima koje je koristio još Stjepan Mesić za vrijeme svog mandata. U dnu stranice jasno piše upozorenje o copyrightu iz 2009.

Web stranica predsjednice također ne sadrži podatke koje je imala ona Ive Josipovića. Zanimljivo je da se pri kliku na 'kontakt' još uvijek vidi Josipovićeva slika iz verzije prije redizajna.

Na novoj/staroj web stranici još uvijek nema puno informacija osim šturih podataka o brojevima telefona predstojnika Ureda te šefice protokola, inauguracijskog govora Kolinde Grabar Kitarović i njezine biografije.

Radi se o biografiji koja potječe s njezine izborne stranice i vrlo je slična filmu 'Sjećanja', koji je Kolinda Grabar Kitarović objavila tijekom kampanje, a u kojem se također prisjećala svog djetinjstva.'Potječem iz skromnog mjesta Lubarska na Grobniku, u zaleđu Rijeke, u kojoj sam i rođena 1968. Tata je želio sina i zbog toga nije pripremio žensko ime. Mama mi je iz inata dala ime Kolinda, po pjesmi koju je pjevušio dok ju je vozio na putu do bolnice', započinje biografija.

U sljedećim odlomcima predsjednica opisuje odrastanje na Grobničkom polju.
'Bila sam dijete prirode. Vješto se penjala po stablima, kopala zemunice, trčala po pustim poljima dok je vjetar šibao moje lice, uvijek zarumenjeno od sunca ili vjetra. Pomalo dječački mogla sam se popeti na svako stablo, ljuljajući se nad bistrinom Rječine, puštajući se bez straha u hladnu, duboku vodu, izranjajući i hvatajući zrak u plućima i plavetnilo neba u oku. Odrastala sam u toj slobodi prostora, pjevu ptica, šumu vjetra i beskraju neba. Užasavala sam se jedino poskoka i koprive. Često sam upadala u grmlje kopriva, vidajući plikove, a i susreti s poskocima nisu bili rijetki, no na sreću uvijek su završavali dobro. Uvijek sam instinktivno znala kako se ponašati u blizini zmija', stoji u biografiji.


U životopisu Kolinda Grabar Kitarović govori i o svojoj obitelji te roditeljima kojima zahvaljuje.

'Svoju obitelj beskrajno volim – supruga Jakova, svoju djecu Katarinu i Luku. Obitelj je uvijek na prvom mjestu, i kada govorim o svojim najbližima, ali i u kontekstu društvenih vrijednosti. Ona je temelj svega! U svoju djecu ulažem iznimno puno ljubavi i truda. Unatoč svim njihovim ili mojim životnim ambicijama, najvažnije je da sazriju u odgovorne, tolerantne i dobre ljude', poručuje.

Navodi i podatke o početku školovanja, karijeri, ali i to kako je postala članicom HDZ-a.

'Slike ratom obuhvaćenih područja, priče prognanih iz svojih domova, slike hrvatskih branitelja koji bez straha za vlastite brane naše živote i tek započeti život ove lijepe, ali napaćene zemlje, urezivali su mi se u srce i svijest. Hrvatska je na čelu s prvim predsjednikom, dr. Franjom Tuđmanom i Hrvatskom demokratskom zajednicom odlučno gradila svoju samostalnost. Odlučujem i ja – i postajem članicom HDZ-a. Uvijek sam bila spremna pridonositi boljem radu svoje stranke i zalagati se za zajedničke vrijednosti. Od svojih tadašnjih uvjerenja nisam nikada odustala, a u iste vrijednosti ulažem i danas: domovina i obitelj koje stoje u njenim temeljima, moj su životni odabir. U dobru i zlu - od njih se ne mogu i ne želim rastati', navodi predsjednica.

Na kraju biografije navodi na čemu će graditi svoj mandat. 'Volim svoju Hrvatsku i ponosim se njezinim uspjesima, iako joj još moramo osigurati mjesto koje joj doista pripada u Europi i svijetu. Ponosim se hrvatskim čovjekom, bez razlika, koji je kroz povijest dokazao da i u najtežim okolnostima može stvarati i opstati. Domovinski rat i žrtve naših branitelja temelj su na kojem želim nastaviti graditi bolju Hrvatsku!', zaključuje Kolinda Grabar Kitarović u biografiji.

Na novim web stranicama, koje grafički i ne izgledaju najbolje, više nema ništa što bi podsjećalo na sada već bivšeg predsjednika Ivu Josipovića. On se navodi samo pod rubrikom o bivšim predsjednicama, u kojoj je i poveznica s njegovom starom stranicom, i to onom prije 'osvježavanja' dizajna u 2014.