LIK I IZRIČAJ ANTE DEURA

Je li predsjednica odabrala prežestokog savjetnika?

20.02.2015 u 10:11

Bionic
Reading

Ante Deur, novi predsjednik Savjeta predsjednice RH za branitelje ujedno i predsjednik Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojba, čovjek je žestoke, ostrašćene retorike sklon podjelama građana na Hrvate i Jugoslavene. To se može protumačiti kao potpuna negacija onoga što je njegova buduća šefica u svom inauguracijskom govoru zagovarala – zajedništva i međusobnog uvažavanja svih u Hrvatskoj bez obzira na političku, vjersku, nacionalnu i svaku drugu različitost

Ante Deur rođen je 1971. godine u Stankovcima, mjestu koje se nalazi na državnoj cesti Šibenik - Benkovac. Kao mladić s nepunih dvadeset godina otišao je braniti Hrvatsku. Njegov ratni put doista je impresivan. Krajem travnja 1991., prijavio se u Specijalnu policiju u Rakitje, a prva su mu ratišta bila ona slavonska: Osijek, Erdut, Aljmaš, Dalj. Nakon toga je otišao braniti Vukovar, odakle je otišao dan uoči pada grada, pa se preko Vinkovaca i vratio u bazu u Rakitje. S veteranima 204. brigade borio se na južnom bojištu, a s 5. brigadom ratovao je i u zadarskom zaleđu i operaciji 'Zima 94.-e'. Po završetku Domovinskog rata zaposlen je u Ministarstvu obrane gdje je radio do umirovljenja 2000. godine. Deur ima veliku obitelj; otac je, naime, sedmero djece u dobi od tri do 18 godina, doznaje se iz njegova intervjua desno usmjerenom Maxportalu.

Iako je njegov ratni put dojmljiv, šira javnost je, međutim, za Deura doznala tek kad je s ostalim vođama braniteljskog prosvjeda Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom počeo puniti medijske stupce i minute.

Rijetki će se, naime, moći sjetiti kojim je riječima Deur racionalno argumentirao opravdanost braniteljskog dugotrajna prosvjeda i zahtjeva za smjenom ministra Predraga Matića i njegovih dvoje bliskih suradnika Bojana Glavaševića i Vesne Nađ. No zato su u mnoge uši ušle njegove riječi kako je premijer Milanović, umjesto na boks, trebao otići u rat i ondje poginuti ako je htio da mu majka uživa u braniteljskoj mirovini.

Nakon što su iz Ministarstva unutarnjih poslova tek nakon stotinu dana kampiranja u Savskoj 66 tportalu odgovorili da za javno okupljanje nije tražena ni dobivena policijska dozvola, Deur je poručio da 'nije riječ o organiziranom prosvjedu, već o spontanom okupljanju građana – veterana, pripadnika stradalničkih udruga, stopostotnih ratnih vojnih invalida'.

'Pa nismo mi sjedili na sastanku u nekoj toploj prostoriji, a onda rekli: e sad idemo napraviti šator i u njemu ostati mjesecima. U skladu s tim, organizatora nema, pa ni skup nije prijavljen. Građani se imaju pravo spontano okupiti, bilo na Markovu trgu, Trgu bana Jelačića ili u Savskoj 66. Ako netko iz državnih institucija smatra da to okupljanje treba prijaviti, neka slobodno prijavi', objasnio je Deur.


Iako je javno tvrdio da se ne žele svrstavati ni uz jednu političku grupaciju, u nedavnoj predsjedničkoj kampanji svrstao se za HDZ-ovu kandidatkinju. Baš u vrijeme predizborne kampanje zajedno je s Glogoškim i Klemmom krenuo diljem zemlje organizirati tribine '100% za Hrvatsku', na kojima su okupljenima tumačili pogubnost aktualne vladajuće garniture po hrvatsko društvo, domoljublje i tekovine Domovinskog rata.

Nakon što se u Hrvatsku vratio nepravomoćno osuđeni za ratni zločin protiv osječkih civila Branimir Glavaš, Ante Deur, s Đurom Glogoškim i Josipom Klemm pohitao je na njegov svečani doček u Osijek, odakle je poručio: 'Nikada ne smijemo zaboraviti naše prijatelje i zato danas general hrvatske vojske ima našu potporu za svoj izlazak, jer je nevin.'

Podsjetimo, hrvatska predsjednica Grabar Kitarović u svom je svečanom govoru poručila kako sve naše razlike moramo pretvoriti u snagu.

Pozivam sve nas u Hrvatskoj da ostavimo povijesti naše podjele i zablude. Samo zajedništvom cijeloga naroda možemo izgraditi bolju Hrvatsku. Natječimo se idejama, rješenjima i inovacijama, a ne povijesnim ulogama naših roditelja ili djedova. Ideološkim podjelama nećemo ostvariti bolji život, niti ćemo biti bolji ljudi. Samo ćemo produbiti stare podjele i stvoriti nove sukobe koji nikada nikome nisu donijeli dobro…', poručila je, između ostalog, predsjednica.

Ostaje vidjeti hoće li Deur u ulozi njezina savjetnika to imati u vidu i toga se držati u svom radu.

Ministar branitelja Predrag Matić na upit tportala odbio je komentirati odluku hrvatske predsjednice da za svog savjetnika uzme njegova velikog kritičara Deura.