DORH O SLUČAJU PATRIA

Nema dokaza da su Mesić i Jerković primili mito

17.02.2015 u 15:16

Bionic
Reading

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske (DORH) oglasilo se povodom presude u slučaju Patria u kojem su dvojica šefova ove finske kompanije osuđena na uvjetnu zatvorsku kaznu od godinu i osam mjeseci, a sama kompanija kažnjena s 297.000 eura zbog davanja mita u slučaju prodaje 84 vozila za 112 milijuna eura u Hrvatsku

Kako je i sam finski državni tužitelj svojedobno ustvrdio, mito je bilo namijenjeno za bivšeg predsjednika Stjepana Mesića i Bartola Jerkovića, direktora Đure Đakovića, ali to nikada nije dokazano jer su finske službe optužnicu podigle samo protiv svojih građana.

DORH navodi kako su predstavnici Finske, Austrije i Hrvatske 10. lipnja 2010. u Zagrebu potpisali trilateralan Ugovor o osnivanju Zajedničkog istražnog tima (ZIT) u predmetu nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Ministarstva obrane Republike Hrvatske od tvrtke Patria iz Finske.

'Tijekom poduzimanja radnji u okviru ZIT-a hrvatska je strana usko surađivala s nadležnim tijelima Finske i Austrije te provodila izvide tijekom kojih je pribavljena cjelokupna dokumentacija o odvijanju postupka nabave borbenih oklopnih vozila za potrebe Hrvatske vojske (HV-a), a također su pribavljeni relevantni podaci od Porezne uprave i Ureda za sprečavanje pranja novca, kao i drugi potrebni podaci s ciljem utvrđivanja relevantnih činjenica.

Tijekom postupanja hrvatska je strana ispitala sve osobe u RH uključene u predmetni postupak nabave oklopnih vozila, a što je također omogućeno nadležnim finskim i austrijskim tijelima, slijedom čega su finska nadležna tijela sudjelovala u ispitivanju osoba za čijim ispitivanjem su iskazali interes. Isto tako, hrvatska i finska nadležna tijela su sudjelovala u ispitivanju određenih osoba u Austriji.

Cjelokupni materijal pribavljen tijekom izvida u RH dostavljen je finskim i austrijskim nadležnim tijelima, a također su od istih zaprimljeni rezultati njihovih istraživanja u vidu dokumentacije i iskaza ispitanih osoba.

Iz rezultata tako provedenih postupanja u okviru ZIT-a nisu pribavljeni podaci, činjenice i dokazi iz kojih bi proizlazila osnovana sumnja da su službene ili odgovorne osobe u Hrvatskoj zahtijevale ili primile mito u svezi poslovnog odnosa s finskom tvrtkom Patria, niti da bi u provođenju toga postupka na bilo koji način bilo pogodovano navedenoj tvrtki u odnosu na austrijsku tvrtku Steyer', zaključuje u priopćenju DORH.

Mesić je ranije danas presudu i svoju umiješanost u slučaj komentirao riječima kako 'nema nijednog razloga da se mene ovdje za išta tereti. Ali ima gadova u Hrvatskoj koji bi htjeli mene umočiti, samo moraju znati da do njihove i do moje smrti to neće dočekati'.

Iz Đure Đakovića su poručili kako u ovom slučaju nema nijednog dokaza za to da je Bartol Jerković primio mito te da nema razloga za preispitivanje njegova mandata.